Elisabeth Volkenrath, poznatija kao vještica iz Auschwitza

Bojimo se raznih stvari poput čudovišta i svega onoga što odstupa od neke normale. No, ako je što Drugi svjetski rat pokazao, to je da su čudovišta oko nas i da se skrivaju u sasvim normalno obličju i žive normalnim životima dok im igra sudbine ne dodjeli ulogu moći. Ukoliko Vas zanimaju takva čudovišta skrivena iza sasvim normalnih lica, pročitajte tekst koji smo danas za vas pripremili.

Napuštanje normalnog života

Elisabeth je prije rata radila kao frizerka dok se nije javila na primamljiv oglas za posao u državnoj službi, koji je nudio dobra i sigurna primanja, kao i stalno zaposlenje. Primjerice žene bez obrazovanja su u tvornicama zarađivale cifru od 76 RM (Reichsmark) dok su čuvarice u logoru mogle zaraditi i približno 185 RM, što je bilo znatno više od prosječne plaće žena iste dobi, na nekvalificiranom radnom mjestu. Zašto govorimo o nekvalificiranom kadru jer je riječ o ženama koje su bile bez obrazovanja, ili su imale završenih nekoliko razrede niže osnovne škole. Ova je služba predstavljala uzlaz za mnoge od ovih žena. Za posao nadzornice u koncentracijskim logorima Elisabeth je obučila jedna od poznatijih logorskih nadzornica Dorothea Theodora Binz. Dorothea je, dapače, potaknula kreativnu sadističku notu u Elisabeth te je ova ubrzo pokazala “zavidne” rezultate.

Prva radna mjesta


Godine 1941. zaposlila se u koncentracijskom logoru Ravensbrück gdje je bila zadužena da oni koji su u logoru ostanu u njemu ili pod njim. U Auschwitzu je boravila od 1942. godine, gdje je upoznala svog supruga, časnika SS-a Heinza Volkenratha. Ona je bila zadužena za odabir pojedinaca koji će završiti u plinskim komorama. U svom svjedočenju rekla je da je samo prisustvovala odabiru te da nije znala za što se ljudi odabiru, kao i da sama nije sudjelovala u izboru.

Tifus i Auschwitz

U Auschwitzu je oboljela od tifusa, ali je uspjela nažalost mnogih svojih budućih žrtava preživjeti.  Bilo je svjedočanstava prema kojima je ona tukla žene gumenim palicama u Auschwitzu Birkenau do njihove smrti. Navodi se da je prisustvovala i vješanjima nakon što je postala viša nadzornica ženskog logora 1944. godine.  Iako je Dorothea Theodora Binz slovila za jednu od najstrašnijih logorskih čuvarica, smatra se da ju je učenica Elisabeth nadmašila. Nakon evakuacije iz Auschwitza prebačena je u Bergen-Belsen.

Uhićenje i smrt

Uhićena je s nekoliko drugih čuvarica, kada su Britanci oslobodili Bergen-Belsen u travnju 1945. Vojnici su naredili svim zaposlenicima logora da prije napuštanja logora maknu sve leševe i njihova tijela pohrane u masovnoj grobnici, nakon čega su svi uhićeni. Na suđenju je priznala da je samo tu i tamo ošamarila koju ženu, ali ništa više od toga.  Logoraši su je opisali kao osobu sklonu sadizmu te su je uspoređivali sa zvijeri. Njezin pokušaji manipulacije istinom nisu joj pomogli u suđenju za ratne zločine te je pogubljena vješanjem u dobi od dvadeset i šest godina,  u prosincu 1945. godine, a istu sudbinu je doživio i njezin suprug.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari