Na današnji dan

Tatarsko podrijetlo slavnog Charlesa Bronsona – 1921.

On potječe od Lipka Tatara, potomaka Bijele Horde, jedne od država nasljednica Mongolskog Carstva slavnog Džingis-kana. 

Na današnji dan rođen je američki glumac Charles Bronson, poznat po svojim ulogama žilavih junaka. Zanimljivo je da je bio tatarskog podrijetla, i to od Lipka Tatara, koji žive na području današnje Litve, Poljske i Bjelorusije. Ti Tatari potječu od pripadnika Bijele Horde, jedne od država nasljednica Mongolskog Carstva slavnog Džingis-kana. Oni su slijedili staru šamanističku religiju i naselili su se u srednjem vijeku u Litvi, vjerojatno zato što je to tada bila posljednja nepokrštena država u Europi.

Charles Bronson rođen je pod imenom Charles Dennis Buchinsky u rudarskom kraju američke savezne države Pennsylvanije, a za vrijeme proganjanja komunista u SAD-u promijenio je prezime u Bronson. Naime, njegov je agent smatrao da prezime Buchinsky zvuči previše ruski i da bi moglo naštetiti njegovoj karijeri. Kao mladić bio je siromašan i radio je u rudniku, za plaću od samo 1 dolara po toni iskopanog ugljena. Budući da su mu oboje roditelja bili stranog porijekla, Charles nije engleski naučio sve do svoje tinejdžerske dobi, ali je zato bez problema govorio ruski i litvanski.

Zanimljivo je da je u Drugom svjetskom ratu bio u američkoj vojsci na mjestu mitraljesca u bombarderu B-29 Supertvrđava. Dobio je i poznato američko odlikovanje “Purple Heart” zbog ranjavanja.

Poznato je da muškarci u Hollywoodu često počinju glumiti tek u zrelijoj dobi. Charles Bronson naročit je primjer toga, jer je prve prave uloge počeo dobivati tek u kasnijim 40-im godinama života. Zbog svojeg egzotičnog tatarskog porijekla, Bronson je mogao glumiti čak i Meksikance, Indijance, te likove multietničkog porijekla.


Komentari