Zanimljivosti iz povijesti: Preživio je trovanje, strijeljanje i probadanje, da bi ga smrt konačno snašla u hladnoj Volgi!

Zašto je Chicago dobio nadimak “Windy City”? Koga su neuspješno otrovali, ustrijelili i izboli prije nego što su ga – uspješno – utopili? Koji su kućni ljubimci bili popularni u antičkom Rimu? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Vjerojatno znate da Chicago nazivaju “vjetrovitim gradom” (“Windy City”). Suprotno uvriježenome mišljenju, zvučni nadimak nema nikakve veze s vremenskom prognozom. Taj pojam je, davne 1858. godine, skovao novinar “Chicago Dailiy Tribunea”, u članku o imućnim stanovnicima grada. Opisao ih je kao napuhane (žargonski “windbags”), šaleći se kako će njihova taština pretvoriti Chicago u vjetroviti grad.

2. U razdoblju od 1900. do 1920. godine, jedan od službenih sportova na Olimpijskim igrama bilo je – potezanje konopca. Prije nego što je izbačen iz pograma, preselivši se uglavnom na seoske zabave, u ovom sportu su trijumfirali Britanci, pet puta se okitivši zlatom.

3. Tvorovi, psi i majmuni bili su najpopularniji kućni ljubimci u Rimskom Carstvu. Tvorovi su imali ulogu mačaka: držali su ih kako bi hvatali miševe i štakore. Psi su se koristili kao čuvari, a majmuni – za zabavu!

4. Vladimir Pravik (1962. – 1986.) bio je jedan od prvih vatrogasaca koji su, kobna 26. travnja 1986. godine, stigli na poprište eksplozije u nuklearnoj elektrani u Černobilu. Radijacija je bila toliko snažna da su njegove oči promijenile boju iz smeđe u plavu! Nesretni čovjek je umro petnaest dana kasnije, u stravičnim bolovima: koža mu je doslovce otpala s tijela.


5. Ruski samouki prorok Grigorij Jefimovič Rasputin (1869. – 1916.), miljenik posljednjega ruskoga cara Nikole II., skončao je na uistinu osebujan način. Smatrajući da ovaj častohlepan i razvratan čovjek svojim ponašanjem šteti ugledu monarhije, skupina aristokrata ga je, u noći 30. prosinca 2016. godine, odlučila smaknuti. Prvo su mu ubacili otrov u vino, no nepoznata supstancija na 193 centimetra visokog “grmalja” nije djelovala. Potom su ga ustrijelili, no nakon minutu-dvije je ustao i pokušao pobjeći. Urotnici su ga uhvatili i izboli, no još uvijek se grčevito borio. Smrt ga je u svoj zagrljaj uzela tek kad su ga bacili u Volgu: utopio se u hladnoj rijeci.

6. Život Geoffreya Chaucera (1342. – 1400.), utemeljitelja engleske književnosti, bio je uzbudljiv baš poput onoga njegovih likova. Kao mladić se zaposlio kao paž na kraljevskom dvoru, da bi, nakon što je zaveo neku dvorsku damu, zbrisao u Francusku. Ondje se okušao u vojničkom pozivu, no ne zadugo: zarobljen je tijekom opsade Rheimsa. Nakon što je otkupljen, postao je kraljev poklisar, a mnogi vjeruju kako je zapravo bio tajni agent.

7. Thomas Alva Edison (1847. – 1931.), samouki genij kojeg povijest pamti kao jednog od najplodnijih izumitelja svih vremena (registrirao je čak 1.300 patenata!), kao dječak je spasio život trogodišnjaku: da ga nije gurnuo na sigurno, zgazio bi ga vlak. U znak zahvale, otac spašenog mališana naučio ga je koristiti telegraf. Formalno školovanje prekinuo je u dvanaestoj, da bi se četiri godine kasnije zaposlio kao telegrafist na željeznici.

Piše: Lucija Kapural

Komentari