Na današnji dan

Srušila se najviša ljudska struktura na svijetu (1991.)

Do rušenja je došlo pri zamjeni kablova na najvišem dijelu radio jarbola. Struktura se prvo savila, a zatim slomila otprilike na pola svoje visine.

Dana 8. kolovoza 1991. godine srušila se tadašnja najviša ljudska struktura na svijetu, radio jarbol pokraj Varšave, visok 646 metara. Ljudi su do danas sagradili samo jednu strukturu višu od tog varšavskog radio jarbola – znameniti neboder Burj Khalifa u Dubaiju (828 metara). Radio jarbol pokraj Varšave sa svojih 646 metara bio je najviša ljudska struktura na svijetu tijekom 17 godina, od gradnje 1974. pa sve do rušenja 1991. godine.

Radio jarbol pokraj Varšave služio je za emitiranje televizijskog i radijskog signala, a nalazio se u kod mjesta Konstantynów, otprilike 80 kilometra od Varšave u smjeru zapada. Odašiljač priključen na taj jarbol imao je snagu 2 megavata (2000 kilovata). Signal s jarbola mogao se primati praktički po cijelom svijetu.

Do rušenja je došlo pri zamjeni kablova na najvišem dijelu jarbola. Struktura se prvo savila, a zatim slomila otprilike na pola svoje visine. Jarbol je kolabirao na taj način da je njegov popravak bio nemoguć. Titulu najviše ljudske struktura na svijetu preuzeo je nakon tog rušenja radio jarbol kod grada Farga u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Dakoti (visok oko 628 metara).


Komentari