Neobične činjenice iz povijesti: Koje su bile prve riječi izgovorene u zvučnom filmu?

Zašto su Kinezi bili sretni kad bi njihove domove napučili miševi? Koje su bile prve riječi izgovorene u zvučnom filmu? Tko je izumio puzzle? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Prije trideset dvije godine, u Zaragozi je održan sprovod stanovitom Sebastianu Riquezu. “Mrtvac” je očito bio samo zamro – usred obreda, odjednom se uspravio u lijesu, dohvatio svijeću i obratio se ustrašenoj rodbini riječima: “Nadam se da niste već podijelili moj imetak!”.

2. U drevnoj Kini, bilo je rašireno vjerovanje da je na kuću u kojoj nema miševa, štakora i glodavaca bačena – zla kob!

3. Na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, američka atletičarka Rhonda Brady trčala je utrku na sto metara s minijaturnom Biblijom ušivenom u desnu čarapu. Bila je, naime, uvjerena da će joj to donijeti sreću.


4. Godine 1879. belgijska poštanska služba “zaposlila” je trideset sedam mačaka, koje su dresirane da raznose svežnjeve pisma u okolici grada Liègea. Eksperiment je bio neuspješan: mačke ne samo da nisu dostavljale poštu gdje su trebale, već su mnoga pisma potrgale kandžama ili na njih izvršile nuždu.

5. Puzzle su izumljene davne 1760. godine, kad je britanski kartograf John Spilsbury (1739. – 1769.) zalijepio zemljovid na komad drveta, a potom ga rasjekao pilom na komade različite veličine. Njegova namjera bila je stvoriti didaktičku igru koja će učenje zemljopisa učiniti zabavnim.

6. Prve riječi izgovorene u zvučnom filmu bile su “Wait a minute, you ain’t heard nothing yet!” (“Pričekaj trenutak, još ništa nisi čuo!”). Izgovorio ih je američki glumac Al Jolson (1885. – 1950.), u filmu “Pjevač jazza” iz 1927. godine.

7. Mudri filozof Aristotel svome najpoznatijem učeniku Aleksandru Velikom jednom je dao neobičan savjet. Sugerirao mu je, naime, da svojim vojnicima zabrani konzumaciju čaja od metvice, vjerujući da će zbog toga afrodizijačkog napitka biti više raspoloženi za vođenje ljubavi nego rata.

Piše: Lucija Kapural

Komentari