Bizarna crtica iz Prvoga opijumskog rata: Lansiranje gorućih majmuna na neprijatelje

Ilustracija: Wallpaper Flare

Koji je zakonodavac digao ruku na sebe kako bi ukazao na važnost poštivanja zakona? Što je Charles Lindbergh ponio za objed na svoj povijesni let? Zašto su, u Prvome opijumskom ratu, Kinezi “raketirali” neprijatelje gorućim majmunima? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Američki predsjednik Richard Nixon (1913. – 1994.) nipošto nije zapamćen po političkoj korektnosti. Primjerice, 1971. se drvljem i kamenjem osuo na članove “Bohemian Grovea”, privatnog kluba za gospodu sa sjedištem u San Franciscu. Nije ni pokušavao skriti homofobiju govoreći o sastancima ovih uglednih i imućnih muškaraca: “To je ‘najtetkastiji’ skup koji možete zamisliti; ti likovi naprosto su užasni… Toliko užasni da se ne želim ni rukovati s muškarcima iz San Francisca”.

2. Boris Jeljcin (1931. – 2007.), prvi predsjednik Ruske Federacije, 1995. godine je bio u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. Tom prilikom malčice se previše opustio. Agenti američke tajne službe obavijestili su tadašnjeg predsjednika Bila Clintona da je njegov uvaženi gost pronađen na Pensilvanijskoj aveniji, prometnici koja povezuje Bijelu kuću i Kapitol, pijan kao čep. Odjeven samo u donje rublje, pokušavao je naručiti taksi, a kad su ga pitali kamo se zaputio, objasnio je kako je osjetio neodoljivu želju za pizzom.

3. U vrijeme rimske opsade Jeruzalema, dogodio se jedan od najbizarnijih incidenata u povijesti. Rimski vojnici, smješteni u taboru nanajvišem mjestu u gradu, budnim i sumnjičavim okom motrili su hodočasnike koji su u velikom broju pristizali u Jeruzalem za blagdan Pashe. Tenzije su bile visoke a, prema povjesničaru Josipu Flaviju, neki mladi rimski vojnik odlučio ih je razbiti na “šaljiv” način: sudionicima procesije je pokazao golu stražnjicu te je, onako inspiriran, uz to ispustio dva-tri glasna vjetra. Bio je to, pokazat će se, iznimno loš potez. Umjesto da se nasmiju, hodočasnici su se smrtno uvrijedili. Došlo je do masovne pobune, a u sukobi s Rimljanima stotine ljudi su izgubile živote.

4. Dana 14. srpnja 1789. godine, revolucionari su zauzeli zloglasnu parišku tamnicu Bastille. Osvajanje tvrđave u koju su bacani protivnici apsolutističke vladavine francuskih kraljeva, kojim je započela Francuska revolucija, imalo je prvenstveno simboličan značaj – u tom trenutku, iza njenih debelih zidina bilo je zatočeno samo sedam uznika (prema nekim izvorima devet). Jedan od njih bio je Irac po imenu Whyte de Malleville. Radilo se o pijancu upitne mentalne stabilnosti, koji pojma nije imao što se događa.


5. Haronda, grčki filozof i pravnik iz šestog stoljeća prije Krista, rodnom gradu Cataniji sastavio je zakonik, u kojem je objedinio propise halkiđanskoga običajnog prava. Prema legendi, ubio se jer je prekršio vlastiti zakon. Naime, “Harondini zakoni” propisivali su smrtnu kaznu za svakoga tko u skupštinu unese oružje. Bježeći od razbojnika, jednog je dana utrčao u tu zgradu tražeći pomoć, no zaboravio je da mu nož i dalje visi o pojasu. Želeći primjerom ukazati na važnost poštovanja zakona, digao je ruku na sebe.

6. Američki zrakoplovac Charles Lindbergh (1902. – 1974.) zapamćen je kao prvi čovjek koji je preletio Atlantik bez slijetanja, leteći zrakoplovom “Spirit of St. Louis” između New Yorka i Pariza. Jelo koje je ponio na taj povijesni let bilo je ponešto prozaično – radilo se o sendviču od sira!

7. Godine 1893. započeo je oružani sukob između Kine i Velike Britanije, o kojem će povjesničari pisati kao o Prvome opijumskom ratu. Radilo se o vrlo neravnopravnoj borbi: britanska Kraljevska ratna mornarica bila je jedna od najmoćnijih vojnih sila tog vremana, dok su Kinezi posjedovali stoljećima zastarjelo oružje. Svjesni činjenice da nemaju šanse protiv moćnih neprijateljskih topovnjača, pribjegli su istodobno očajničkim i kreativnim rješenjima. Od jednog od njih prijateljima životinja digla bi se kosa na glavi: u jalovom pokušaju da raznesu njihova brodska skladišta baruta, na Britance su lansirali majmune privezane na goruće petarde!

Piše: Lucija Kapural

Komentari