Na današnji dan

Sjeverna Koreja testirala raketu velikog dometa – 2006.

Raketa Taepodong-2 mogla bi imati domet od čak 4.000 do 6.000 kilometara, u kojem bi se slučaju u njenom dometu nalazila čak i Aljaska, Indija te Australija. 

Dana 5. srpnja 2006. godine Sjeverna Koreja testirala je raketu velikog dometa, imena Taepodong-2. Radilo se o raketi dugoj čak oko 30 metara, mase od oko 80 tona i pokretanoj tekućim gorivom. Točan domet te rakete nije poznat, no pretpostavlja se da bi mogao dosezati čak 4.000 do 6.000 kilometara. S takvim bi dometom raketa Taepodong-2 predstavljala veliku prijetnju svjetskoj sigurnosti, jer bi se u njenom dometu nalazila čak i Aljaska, Indija te Australija. Raketa Taepodong-2 pokusno je lansirana spomenutog dana s raketodroma Tonghae na sjevernokorejskoj obali Japanskog mora. Taj se raketodrom nalazi oko 180 kilometara od mjesta na kojem graniče Ruska Federacija i Sjeverna Koreja (te dvije države dijele kopnenu granicu dugu oko 18 kilometara). Spomenuti je raketodrom od japanskog otoka Honshua udaljen oko 650 kilometara.

Budući da Sjeverna Koreja raspolaže ujedno i nuklearnim oružjem (prvi nuklearni test obavila je također 2006. godine, samo tri mjeseca nakon lansiranja spomenute rakete), kombinacija nuklearne bombe i rakete velikog dometa predstavlja stratešku opasnost za velik dio Azije. U međuvremenu je Sjeverna Koreja lansirala i satelite, a tehnologija za njihovo lansiranje slična je tehnologiji interkontinentalnih balističkih raketa, što znači da bi u budućnosti Sjeverna Koreja mogla teoretski svojim nuklearnim bojnim glavama doseći bilo koji dio Zemlje. Inače, lokacija na kojoj Sjeverna Koreja vrši nuklearne testove nalazi se oko 65 kilometara od spomenutog raketodroma, i to u smjeru suprotnom od morske obale tj. u unutrašnjem dijelu te države.


Komentari