Na današnji dan

Prvi let zračnim brodom grofa Zeppelina (1900.)

Dana 2. srpnja 1900. izveden je prvi uspješni let zračnim brodom (cepelinom). Radilo se o zračnom brodu imena Zeppelin LZ 1, koji je proizvela kompanija njemačkog grofa Ferdinanda von Zeppelina. Let je izveden nad površinom Bodenskog jezera kod grada Friedrichshafena na jugu Njemačke (tim jezerom ujedno prolazi i njemačko-švicarska granica).

Model LZ 1 (kratica za Luftschiff Zeppelin 1) bio je dug 128 metara, a obujam mu je iznosio oko 11.300 kubičnih metara. Pokretala su ga dva Daimlerova četverocilindrična motora hlađena vodom, svaki s po 14,2 konjskih snaga (jedan se motor nalazio na prednjem, a drugi na stražnjem dijelu zračnog broda).

Na prvom letu upravljao je zračnim brodom Hans Bartsch von Sigsfeld, koji je u njemačkoj vojsci imao čin kapetana. Letjelica s pet članova posade dosegla je visinu od oko 400 metara i preletjela je nekoliko kilometara tijekom otprilike 20 minuta (dosegla je maksimalnu brzinu od 27 km/h). Međutim, došlo je do problema s upravljačkim sustavom pa je izvedeno prisilno slijetanje. Spomenuti grad Friedrichshafen pripadao je u to vrijeme Kraljevstvu Württemberg, koje je bilo u sastavu Njemačkog Carstva.

Grof Ferdinand von Zeppelin bio je podanik württemberškog kralja, a u toj je državi imao i čin generala. Premda spomenuti prvi let modela LZ 1 nije bio savršeno uspješan, württemberški kralj nastavio je podupirati grofa von Zeppelina, koji je do tada uvelike bio iscrpio svoje sredstva. U Württembergu je organizirana lutrija za skupljanje sredstava kojima je grof zatim nastavio razvoj svojih letjelica. Uspjeh je na kraju doista došao, a po grofu Zeppelinu ime cepelin postalo je sinonimom za zračne brodove.

Piše: Boris Blažina


Komentari