Tri djevojke nestale na krcatoj plaži usred bijela dana

Obično kada ljudi nestaju pomišljamo na scenarije iz horor filmove, u kojima se takve stvari događaju na usamljenim mjestima i pod okriljem noći pri čemu su žrtve usamljene osobe. Ova priča govori o tri djevojke koje su netragom nestale usred dana na krcatoj plaži. Zanimaju li vas misteriozni nestanci, u takvim neočekivanim okolnostima, pročitajte ovu priču.

Dolazak na idiličnu plažu

Dana 2. srpnja 1966. godine tri djevojke došle su zajedno na plažu smještenu uz jezeru Michigan. Riječ je o tri prijateljice koje je spojila zajednička ljubav prema konjima. U pitanju su bile: Ann Miller (21), Patricia Blough (19) i Renee Bruhl (19) s područja Chicaga. Tog su dana otišle na plažu, udaljenu oko sat vremena vožnje. Prilikom odlaska Patricia je roditeljima rekla da se neće dugo zadržati jer njihova udana prijateljica ima neke planove za večeras. Sve je izgledalo idilično djevojke su skoknule u trgovinu, kako bi kupile kremu za sunčanje, a potom su se na plaži skinule u kupaće kostime, rasprostrle dekicu u hladovini u sjeni drveća, otprilike na mjestu udaljenom 100 m od obale i počele odmarati.

Dekica sa stvarima uočena u noći


Djevojke su došle oko deset prijepodne, no navečer su njihove stvari još bile tamo, a njih nije bilo. Vrlo je neobično da su djevojke otišle s mjesta na kojem su se smjestile bez osobnih stvari poput novčanika, ključeva od auta, cigareta i drugih stvari koje se ne ostavljaju bez nadzora. U jednoj od torbica udana je Renne imala i pismo, staro više od godinu dana, koje je bilo upućeno mužu, a u kojem je pisala o svojim bračnim problemima. Njezin je suprug rekao da nije bio svjestan ženina nezadovoljstva jer nije smatrao da previse vremena provodi u društvu prijatelja. Njezini roditelji smatrali su, također, da je to pismo napisala u naletu bijesa, ali mu ga nikada nije dala pa tome svemu nisu pridavali puno pozornosti. Ipak sama činjenica da je to pismo bilo uz nju ukazivala bi da to nije bio prolazan problem već nešto što ju je i dalje mučilo.

Odlazak u motornom čamcu

Ubrzo je pokrenuta potraga za nestalim djevojkama, potjera je obuhvatila pretraživanje jezera, kopna, ali je obuhvatila i zračne prelete područja na kojem su djevojke nestale. U potragu su uključeni psi tražioci, kao i ronioci. No, ništa od svega toga nije dalo rezultate. Nakon što su iscrpljene mogućnosti njihova fizičkog nalaženja prešlo se na razgovore s rodbinom i prijateljima, kao i svjedocima. Prema iskazima svjedoka i promatranjem snimki koje su toga dana snimljene na plaži, čini se, da su djevojke ušle u manji motorni čamac dugačak oko 4 do 5 m koji je izvana bio bijel, a iznutra plav i koji je vozio preplanuli muškarac u svojima 20-im godinama s tamnom valovitom kosom, a s kojim su krenule na zapadnu stranu jezera.

Scenariji utapanja i nesreće

Postojao je i scenarij utapanja, no sve su djevojke bile dobre plivačice osobito Bruhl i Blough dok je Muller bila malo lošija, ali dovoljno dobra da se ne bi tek tako utopila, zbog čega je ta mogućnost odbačena. Kako se tijekom traženja tijela krenulo prema zapadu, kamo se uputio čamac, nađeni su u tom dijelu jezera dijelovi nekog plovila, zbog čega je bilo moguće ustvrditi i da su i nastradale u nesreći, no tijela nije bilo. Taj dio više podsjeća na lažirani dio priče koj je trebao navesti istražitelje na krivi trag. Ukoliko su se utopile tijela bi svakako u roku od nekoliko dana isplivala na površinu. Kako bi se ta mogućnost isključila ronioci su pretražili jezero, no tijela nisu nađena.

Samoinicijativan odlazak i vidovnjak

Sumnjalo se da su i samoinicijativno pobjegle. Zapravo najvjerojatnija mogućnost, kada se sve zbroji i oduzme, da su bile žrtve, samo je pitanje koga i zašto, čini se da nisu nasumično odabrane.
Jedan od vidovnjaka je rekao policiji da potraže njihova tijela na točno odrađenom mjesto jer je imao viziju mjesta na kojem su zakopane, u blizini njihova zadnjeg boravka na plaži. To što nisu nađene ne znači da nisu negdje u blizini pokopane ili su se s njihovim tijelima, u međuvremenu, pogostile divlje životinje. Posumnjalo se da su žene same inscenirale svoj nestanak i namjerno zbrisale. Sve su imale probleme, ali niti jedan nije bio dovoljno velik da bi ih natjerao na bijeg.

Drugi brod i tri muškarca?

Prema drugim svjedocima djevojke su viđene oko 15 sati, na brodu dugačkom 7,5 do 8 m na njemu su viđene zajedno s tri muškarca. Istražitelji smatraju da je moguće da ih je na jednu plažu iskrcao jedan čamac, a zatim ih je pokupio drugi. Žene su viđene kako jedu i šetaju dinama.

Mogući problemi s “Konjskim sindikatom”

Anne jedna od djevojaka bila je trudna s oženjenim čovjekom već 3 mjeseca, a moguće je da je i Patricia bila trudna, također, s oženjenim muškarcem, što je značilo da su se sve tri nalazile u određenim problemima. Patricijini prijatelji rekli su da je ona nekoliko mjeseci prije nestanka dobila ozljede na licu nanesene šakom, a ona je te ozljede povezala s« “Konjskim sindikatom”. Kako su sve tri držale konje na ergeli povezanoj s tim sindikatom, u kojem su se događale različite malverzacije oko osiguranja konja i namještanja konjskih utrka, moguće da su motivi ubojstva bili vezeni uz ergelu i sindikat. U osnovi “Konjski sindikat” je bio kriminalna organizacijaj koja se sastojala od jahača, trenera, vlasnika i veterinara, a koji su razvili planove ubijanja konja, kako bi došli do novca za njihovo osiguranje. Teoretiziralo se da su djevojke tamo svjedočile nećemo što nisu smjele vidjeti ili čuti, možda je zato Patricia i primila udarac nekoliko mjeseci prije. Ona je imala rasnog konja koji je sudjelovao na utrkama i ostvarivao dobre plasmane od kojih nije primla zadnje zarađeni novac.

Plutajuća klinika za ilegalne pobačaje

Novinar Dick Wylie koji je istražio prošlost žena, vjeruje da su s tim brodom otišle posjetiti plutajuću kliniku za pobačaje. Tu su kliniku držali Helen i Frank Largo, a koja se nalazila u to vrijeme u blizini njih. Opis muškarca koji ih je odvezao u manjem čamcu odgovarao bi opisu Ralpha Larga mlađeg, njihova nećaka. Moguće da su žene odvedene da obave ilegalni pobačaj u kojem je nešto pošlo po zlu te su nakon toga ubijene i bačene u jezero.

Kriminalna pozadina “Konjskog sindikata”

Vlasnici ergele u koju su sve tri dolazile bili su poznati trgovac konjima, George Jyne i njegov polubrat Silas. Braća nisu bila u dobrim odnosima, što je dovelo do raznih krimalnih radnji, u kojima je smrtno stradala barem jedna ženska osoba 1965. Kada je žrtva sjela preparkirati Georgeov auto, na koji je bila montirana bomba, odmah pri paljenju motora došlo je do eksplozije. George Jyne je ubijen 1970., a Silas je osuđen za nestanak i ubojstvo jedne žene Helen Brach 1977. Silas je navodno rekao šerifu da ima tri mrtva tijela ispod kuće. Ovaj je komentar šerif shvatio ozbiljno. Šerif koji je trebao izvršiti pretragu njegove kuće je smrtno stradao prije njezina dovršenja. I ona do sada nije obavljena. Silas je umro 1987. Slučaj je ostao do dana neriješen.

Puno nelogičnosti

Ukoliko su žene došle na pobačaj svaka žena koja se na taj korak odlučila ne bi došla na pobačaj kao na odmor i pri tome otišla bez novčanih sredstava jer svaki medicinski zahvat košta. Da su namjerno nestale s njima bi nestalo više stvari. Najvjerojatnije su žene ubijene samo je pitanje razloga zbog kojega se to desilo, moguće je da je njihova likvidacija vezana uz malverzacije s konjima, kao i spomenutim trudnoćama jer nije navedeno niti u jednom od dostupnih izvora tko su mogući očevi djece.

Drugim riječima svjetlost dana je varljiva baš poput mraka i strašne se stvari događaju u raznim okolnostima. Ovaj je slučaj do danas ostao neriješen, a čini se da će takvim i ostati.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari