Na današnji dan

Pokušaj krađe britanskih kraljevskih dragulja – 1671.

The Wonderful Story of Britain: Stealing the Crown Jewels. The robbers gag the old keeper and then Captain Blood picks up the crown as the second man grabs the orb, while the third begins to file the sceptre in two, so that it can be easily hidden. Original artwork from Treasure no. 128 (26 June 1965).

Kraljevske dragulje pokušao je iz londonskog Towera ukrasti Thomas Blood, avanturist irskog podrijetla.

Poznati pokušaj krađe kraljevskih dragulja iz londonskog Towera dogodio se 9. svibnja 1671. godine. Dragulje je pokušao ukrasti Thomas Blood, avanturist irskog podrijetla. On je prethodno u Irskoj pokušao napasti dvorac u Dublinu i oteti tamošnjeg engleskog potkralja – vojvodu od Ormondea – radi otkupnine. Međutim, taj je njegov plan otkriven i spriječen.

Krađa kraljevskih dragulja bila je pomno planirana. Naime, Thomas Blood prvo je posjetio londonski Tower preobučen u klerika, u društvu ženske osobe koja je glumila njegovu suprugu. Kraljevske dragulje moglo se razgledati uz plaćanje naknade. Prilikom razgledavanja, Bloodova je supruga odglumila da joj je loše, na što joj je obitelj čuvara dragulja pomogla. To je dovelo do prijateljstva Blooda i njegove supruge s obitelji čuvara. Kroz neko vrijeme Blood je čak dogovorio vjenčanje svog izmišljenog rođaka s kćeri čuvara.

Kad je preobučeni Blood došao sa svojim navodnim nećakom i njegovim kolegama na večeru kod čuvareve obitelji, uspjeli su nagovoriti čuvara da im pokaže dragulje. Tada su ga svladali i svezali, a dragulje su ugurali pod odjeću. Navodno je Blood spljoštio krunu sv. Edwarda kako bi mu stala pod odjeću.

Međutim, na izlasku iz Towera uspjeli su Blooda i njegove kolege zaustaviti i uhititi. Blood je kasnije izveden osobno pred kralja Jakova II. Do danas je ostalo nejasno kako je Blood uspio od kralja ishoditi ne samo oslobođenje, nego još i zemljišni posjed u Irskoj. Kasnije se Blood kao slobodan čovjek kretao po Londonu, a dolazio je kao gost na dvor.


piše: Dražen Krajcar

Komentari