Zabavna strana povijesti: Zbog održavanja dvorca koji je poklonio ljubavnici, francuski kralj podanike je “udario” velikim porezima!

Koja dva slavna francuska književnika nisu ispuštala šalicu kave iz ruku? Kakvu priču kazuju žustri pokreti plesača drevna tahićanskog plesa? Tko je, zbog razmažene ljubavnice, nametnuo astronomske poreze vlastitom narodu? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Čuveni francuski pisac i filozof Voltaire (1694. – 1778.) bio je ovisnik o kavi. Autor “Henrijade” i “Engleskih pisama” dnevno je znao popiti i do pedeset šalica omiljenog napitka! Nešto umjereniji bio je kolega i zemljak Honoré de Balzac (1799. – 1850.) – kavu je pio “samo” petnaestak puta dnevno, a o njoj je napisao sljedeće: “Zahvaljujući ovome crnom nektaru, ideje se pokreću kao bataljuni vojske pred veliku bitku”.

2. Na Tahitiju se stoljećima pleše tzv. ote’a. Za razliku od havajskog hula plesa, koji je sporiji i graciozniji, karakteriziraju ga snažni pokreti kukovima. Plesači, odjeveni u suknjice od trave, stoje u nekoliko redova i izvijaju se u ritmu pahua, drevnog bubnja prekrivenog kožom morskog psa, o koji se udara rukama. Premda vam pokreti plesača mogu izgledati poput epileptičnog napadaja, riječ je o gestama koje prikazuju svakodnevne radnje: muškarci će, primjerice, oponašati pokrete veslanja, a žene pokrete češljanja ili hvatanja leptira.

3. Prvi topovi, koji su se pojavili koncem četrnaestog stoljeća, bili su primitivni, s glatkom cijevi iz koje se eksplozijom baruta izbacivalo kuglasto zrno, a imali su mali domet i malu preciznost. Jedno takvo oružje izloženo je u bečkom “Muzeju oružja”, a pažnju posjetitelja privlači svojim dimenzijama. Iz njega su se, naime, ispaljivale željezne kugle promjera devedeset centimetara, teške gotovo devet stotina kilograma!


4. Francuski kralj Henrik II. (1519. – 1559.) svojoj je ljubavnici i savjetnici Diani od Poitiersa poklonio dvorac Chenonceau. Kako bi osigurao održavanje ovoga velebnog zdanja, podanicima je nametnuo velike poreze!

5. Zloglasni revolveraš James Butler Hickok (1837. – 1876.), poznatiji kao “Divlji Bill”, godine 1876. oženio se cirkuskom artisticom Agnes Thatcher Lake. Brak nije bio dugog vijeka: šest mjeseci kasnije, legendu Divljeg zapada s leđa je upucao lovac na bizone i propali kockar Jack McCall.

6. Premda su ga Japanci doveli do savršenstva, bonsai, tradicionalno umijeće uzgoja minijaturnog drveća, nastalo je u Kini, u vrijeme dinastije Han (oko 200. g. prije Krista). Legenda kaže kako je tadašnji kineski car bio toliko debeo da se umarao i na kraćim putovanjima. Kako bi mogao uživati u prizorima iz prirode, naredio je da se minijaturna kopija njegova carstva sagradi u dvorištu palače. Bio je toliko zadovoljan čarobnim svijetom koji su stvorili marljivi podanici da je, kako bi sačuvao njegovu jedinstvenost, naredio smaknuće svakoga tko pokuša napraviti nešto slično!

7. Prve igraće karte, slične onima kojima se igra trešeta ili briškula, stvorili su Talijani u sedamnaestom stoljeću. Od njih su ih preuzeli Francuzi: dodali su brojeve, a špade, kupe baštone i dinare zamijenili karom, pikom, trefom i srcem.

8. Počevši od 1986., u pustinji u američkoj saveznoj državi Nevadi svake se godine održava dramatičan umjetnički event. Na tzv. “Festivalu čovjeka u plamenu”, renomirani slikari izlažu svoje radove, da bi ih po okončanju ceremonije posvećene Suncu ritualno spalili!

Piše: Lucija Kapural

Komentari