Na današnji dan

Otok Ellis – vrata u bolju budućnost? – 1907.

Gotovo je nevjerojatan podatak da danas čak 100.000.000 Amerikanaca tj. oko jedne trećine stanovništva SAD-a, ima nekog od predaka koji su se uselili preko otoka Ellis.

Dana 17. travnja 1907. godine primio je američki useljenički centar na otoku Ellis najviše imigranata u svojoj povijesti. Naime, u tom jednom danu pristiglo je u SAD čak 11.747 useljenika. Bilo je to doba kad su ljudi iz Europe u ogromnim brojevima odlazili u SAD tražiti bolju budućnost. Otok Ellis bio je daleko najvažniji useljenički centar u čitavoj povijesti SAD-a. Taj maleni otočić od 11,1 hektara nalazi se kod New Yorka, jugozapadno od Manhattana (nedaleko od Kipa slobode). Na otok Ellis morali su pristati useljenici u SAD kako bi ih se pregledalo i upisalo u evidencije.

Izračunato je da je kroz otok Ellis prošlo ukupno oko 12.000.000 useljenika. Svakog od njih trebalo je pregledati za slučaj da nosi neku bolest. Zbog takvih velikih brojeva useljenika, liječnički je pregled trajao samo 6 sekundi. Kontroliralo se i koliko novca imigrant unosi u SAD. Nažalost, radilo se većinom o siromašnim ljudima, jer je prosječni iznos koji su nosili bio između 18 i 25 dolara.

Vrhunac useljavanja bila je spomenuta 1907. godina, kad je kroz otok Ellis prošlo čak 1.004.756 imigranata. Samo je jedan dio useljenika ostajao u New Yorku, a većina ih je odlazila u druge krajeve SAD-a. Gotovo je nevjerojatan podatak da danas čak 100.000.000 Amerikanaca tj. oko jedne trećine stanovništva SAD-a, ima nekog od predaka koji su se uselili preko otoka Ellis. Neki od useljenika koji su onuda prošli postali su slavni, primjerice Cary Grant, Béla Lugosi, Rudolph Valentino, Frank Capra, Johnny Weissmuller ili obitelj Trapp.


Komentari