Zanimljivosti o slavnim građevinama: Zašto je Kip slobode zelen i tko je “prodao” Eiffelov toranj?

Milijuni turista svake godine obiđu ove građevine, mahnito škljocajući fotoaparatima i pozirajući pred njima. Za vas smo odabrali nekoliko manje poznatih činjenica iz njihove burne povijesti:

1. “Grof” Victor Lustig (1890.- 1947.) slovi za jednog od najvećih prevaranata u povijesti. Čitajući o visokim troškovima održanja Eiffelovog tornja, lažni plemić došao je na ideju da ga – proda! Uspio je uvjeriti najveće gradske trgovce metalom da je on vladin direktor na tajnom zadatku, koji mora prepoznatljivi toranj prodati u staro željezo. Od njih je 1925. godine uspio iskamčiti 70.000 dolara u gotovini.

2. Big Ben, trinaest i pol tona teško zvono koje s tornja londonske Westminsterske palače marljivo otkucava sate, nazvan je po nekadašnjemu ministru graditeljstva sir Benjaminu Hallu. Zanimljivo, i danas ima pukotinu nastalu nekoliko tjedana nakon svoga svečanog otvaranja 1859. godine.

3. Orloj, sat koji se nalazi na pročelju Gradske vijećnice u Pragu, pokazuje vrijeme, položaj Sunca i Mjeseca, blagdane, horoskopske znakove i radove na polju ovisno o mjesecu u godini. Potječe iz petnaestog stoljeća i smatra se najstarijim satom koji i danas besprijekorno radi.

4. Empire State Building, simbol New Yorka, horizontom grada počeo je dominirati 1931. Neboder čelične konstrukcije mahnitim je tempom gradilo tri i pol tisuće radnika: tjedno su zidali četiri kata, a kompletan posao bio je dovršen za četristo pedeset dana. Kolos od četristo četrdeset tri metra, s vrhom koji je bio zamišljen kao mjesto gdje će se vezati cepelini, ima vlastiti poštanski broj.


5. Panoramom Johannesburga dominira slavni Ponte City, čiji vrh jedva da se vidi iz podnožja. Riječ je o najvišem neboderu u Africi, a ujedno i jednoj od najružnijih zgrada na svijetu. Pedeset četiri kata visoko falusno zdanje podsjeća na dimnjak iz socijalizma, a fasada koja se ljušti pojačava dojam beznađa. Krivac za ovakvo nagrđivanje okoliša jest arhitekt Manfred Hermer, a njegovo djelo lokalci nazivaju “zgradom samoubojica” – od 1975., kad je zgrada dovršena, mnogo se ljudi s njenog krova bacilo u smrt.

6. Dana 28. listopada 1886. u New Yorku je svečano otvoren Kip slobode, jedno od najprepoznatljivijih obilježja grada. Četrdeset šest metara visoku metalnu skulpturu, u to vrijeme najveću na svijetu, Amerikancima su donirali francuski građani. Željeznu potpornu konstrukciju dizajnirao je nitko drugi doli Gustave Eiffel, i to nekoliko godina prije izgradnje pariškog tornja koji nosi njegovo ime. Kip izvorno nije bio zelen, već prirodne boje bakra, materijala od kojeg je je izrađena oplata. Te bakrene ploče s vremenom su oksidirale.

7. Najviša egipatska piramida definitivno je ona Keopsova – ovaj div izvorno je dosezao 146.5 metara visine, a danas se ponosno koči na još uvijek impresivnih 138.8 metara. Gotovo četiri tisućljeća, smatrana je najvišom građevinom koju je napravio čovjek. Godine 1311. tu joj je čast “otela” katedrala sv. Marije u engleskom gradu Lincolnu

Piše: Lucija Kapural

Komentari