Čovjek s pamučnim očima: Američka narodna pjesma koja već desetljećima zbunjuje slušatelje

Imao je najljepšu djevojku u kraju. Usne su joj bile crvene, oči sjajne, koža crna a zubi bijeli. Zaklela mu se na vječnu ljubav, ali je upoznala drugoga. Nadimak mu je bio Cotton-eyed Joe (“Joe s pamučnim očima”), bio je krezub i razrok te imao spljošten nos, ali je ipak uspio osvojiti dotičnu gospođicu te je odvesti sa sobom u Tennessee. Zlosretnom junaku preostalo je samo ponavljati jedno: “Da nije bilo Joea s pamučnim očima, odavno bih bio u braku!” To je, ukratko, sažetak američke narodne pjesme “Cotton Eyed Joe”, koja duže od stoljeće i pol uspješno zbunjuje slušatelje. Tko je, dovraga, rugoba koja je lirskom subjektu otela draganu i zašto ima pamučne oči?

O podrijetlu i godini nastanka pjesme ne postoji konsenzus, no većina stručnjaka smatra da je nastala na jugu Sjedinjenih Država, prije Američkoga građanskog rata. Prema nekim izvještajima, pjevali su je crni robovi na plantažama, a s vremenom je stekla popularnost među širokim narodnim masama te dobila brojne varijacije, a uz nju se počeo plesati i živahan ples u kojem bi se muškarci i žene postrojavali u redove na suprotnim stranama dvorane. O značenju naslovnog pojma ima više teorija. Prema jednoj, on opisuje oči pijanca; prema drugoj, crnca s neuobičajeno svijetlim očima; prema trećoj, čovjeka s kataraktom koji nosi povez preko oka; prema četvrtoj, čovjeka čije su oči postale bijele uslijed – infekcije sifilisom!

Pjesmu su obradili brojni slavni glazbenici, od Burla Ivesa, preko Nine Simone, Ala Deana, Merlea Haggarda, grupa “The Moody Brothers” i “The Chieftains” do možda najpoznatije verzije, one švedske grupe “Rednex” (na slici!), koja se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća zacementirala na vrhovima top ljestvica te non-stop vrtjela na MTV-u (tko ne pamti legendarni spot sa švedskim “hillbillies” i sisatom plavušom na električnom biku?). Prema urbanoj legendi, Joe s pamučnim očima iz “Rednexove” verzije žargonski je izraz za uzimanje – genitalnog brisa!

Piše: Lucija Kapural


Komentari