Na današnji dan

Otac legendarne američke Corvette bio je zapravo ruskog podrijetla – 1909.

image4

 U Chevroletu su bili impresionirani njegovim pismom i odlučili su ga zaposliti kao inženjera.

Dana 25. prosinca 1909. godine rođen je znameniti automobilski inženjer neobičnog imena – Zora Arkus-Duntov. Podrijetlom je bio ruski Židov i živio je u djetinjstvu u Lenjingradu, a doselio se u Sjedinjene Američke Države tek nakon Drugog svjetskog rata.

Dobio je 1953. posao u Chevroletu, poznatoj automobilskoj kompaniji iz Detroita, i to nakon što je glavnom inženjeru tog poduzeća poslao pismo u kojem je iznio svoje analitičke metode izračunavanja maksimalne brzine automobila. U Chevroletu su bili impresionirani njegovim pismom i odlučili su ga zaposliti kao inženjera.

Zora Arkus-Duntov radio je na izradi slavnog Chevroletovog modela Corvette. To je bio sportski model namijenjen širem tržištu, naročito mlađoj populaciji. Arkus-Duntov pomogao je uvesti snažne V8 motore koji su Corvettu učinili brzim automobilom impresivnih karakteristika. Corvetta je u narednim desetljećima postala tako popularana da je stekla status američke legende. Zora Arkus-Duntov zbog svojih je doprinosa dobio nadimak Otac Corvette.


Komentari