Na današnji dan

Njemačka princeza po kojoj se zove velegrad Adelaide u Australiji – 1792.

Princeza Adelaida od Sachsen-Meiningena udala se za britanskog princa Williama, sina kralja Georga III. iz dinastije Hannover.

Dana 13. kolovoza 1792. godine rođena je Adelaida od Sachsen-Meiningena, njemačka princeza po kojoj je dobio ime grad Adelaide u Južnoj Australiji. Adelaide je danas milijunski velegrad i peto najveće naselje u cijeloj Australiji (iza Sydneya, Melbournea, Brisbanea i Pertha). Dapače, Adelaide je i glavni grad australske savezne države Južne Australije.

Princeza Adelaida od Sachsen-Meiningena rodila se u gradu Meiningenu u Tiringiji. Otac joj je bio vojvoda Juraj I. od Sachsen-Meiningena, vladar malene nezavisne državice smještene u središnjem dijelu Njemačke. Površina vojvodstva Sachsen-Meiningen iznosila je oko 1.100 četvornih kilometara. Bila je to svojevremeno jedna od najliberalnijih njemačkih država.

Adelaida od Sachsen-Meiningena udala se za britanskog princa Williama, sina kralja Georga III. iz dinastije Hannover. On je postao britanskim kraljem pod imenom Vilim IV., a Adelaida je time postala britanskom kraljicom. Ona i kralj Vilim IV. nisu imali muških nasljednika, tako da je prijestolje nakon Vilimove smrti naslijedila poznata Viktorija, njena nećakinja. Zanimljivo je da je Adelaida poživjela još oko 12 godina nakon suprugove smrti, pa je uz vladajuću kraljicu Viktoriju, svoju nećakinju, funkcionirala kao kraljica-udovica. Grad Adelaide u Australiji nazvan je po kraljici Adelaidi 1836. godine, u doba dok joj je suprug-kralj još bio živ (australskim su krajevima tada vladali Britanci pa nije neobično da su grad nazvali po supruzi svoga vladara).


Komentari