Iz Kolumbova dnevnika: Vidio sam sirene, ružne su i muškobanjaste!

Na jednom od svojih putovanja, Kristof Kolumbo zabilježio je susret s neobičnim stvorenjima. Dana 9. siječnja 1493., ploveći u blizini Dominikanske Republike, u svoj dnevnik je zapisao kako je vidio ne jednu, ne dvije nego točno tri – sirene! Razočarano je dodao kako nisu “ni približno lijepe kao što ih se opsuje” te da više sliče na muškarce. Kako slavni moreplovac nije bio sklon pretjerivanju niti konzumiranju opijata, nedvojbeno je da NEŠTO jest vidio u moru, ali što?

Značajan dio mora još uvijek nije istražen, pa postoji mogućnost kako je slučajno nabasao na neku znanosti nepoznatu vrstu. Većina stručnjaka se, međutim, slaže da je “sirena” čijim je neatraktivnim izgledom bio zbunjen najvjerojatnije bila posve prozaična – morska krava! Te životinje, naime, imaju masivno tijelo cilindričnog oblika, a rep im se preoblikovao u vodoravnu peraju. Imaju debelu i naboranu kožu bez ostataka krzna, koja bi nekog uistinu mogla podsjetiti na onu ljudsku. Kako nemaju prirodnih neprijatelja, u divljini žive i do šezdeset godina ali, nažalost, često stradavaju pri sudaru s brodovima pa spadaju među ugrožene vrste.

U Kolumbovo vrijeme za te morske sisavce nije se znalo, a danas ih nerijetko nazivamo upravo sirenama, prema mitološkim stvorenjima. U grčkoj pučkoj predaji, sirene su bile neka vrsta demona smrti, križanci između žena i ptica. Za Homera, bile su ljepotice koje su čarobnim pjevanjem mamile mornare u smrtne stupice, a od srednjeg vijeka prikazuju se kao zavodnice, pola žene a pola ribe.

Piše: Lucija Kapural


Komentari