Na današnji dan

Nizozemski začetak Cape Towna na jugu Afrike (1652.)

Začetkom južnoafričkog grada Cape Towna smatra se šesti travnja 1652. kad se nizozemski pomorac Jan van Riebeeck iskrcao u blizini znamenitog Rta dobre nade. Jan van Riebeeck bio je zaposlenik Nizozemske istočnoindijske kompanije (niz. Vereenigde Oostindische Compagnie – VOC), možda i najveće kompanije u svjetskoj povijesti. Naime, kompanija VOC imala je čak i vlastitu vojsku i valutu.

Cape Town zvali su Nizozemci Kaapstad, a osnovali su ga kao opskrbnu postaju za brodove koji su putovali na važnoj trgovačkoj relaciji između Nizozemske, Indijskog oceana i Dalekog istoka. Nizozemska je svojedobno bila najveća svjetska trgovačka sila, a njeni su brodovi opskrbljivali Europu kolonijalnim proizvodima.

Središte Cape Towna udaljeno je oko 50 kilometara od Rta dobre nade. Prva nizozemska tvrđava na tom mjestu, koju je dao sagraditi van Riebeeck, zvala se Tvrđava dobre nade (niz. Kasteel de Goede Hoop). Općenito Cape Town ima jedan od geografski najzanimljivijih smještaja od svih velegradova na svijetu. Iznad grada diže se planina zvana Table Mountain, neobično ravnog vršnog dijela. Pokraj Cape Towna nalazi se i otok Robben na kojem je Nelson Mandela proveo oko 18 godina u zatvoru.


Komentari