Na današnji dan

Krunidba kralja Eduarda VII. u Londonu (1902.)

Dana 9. kolovoza 1902. održana je krunidba kralja Eduarda VII. u Londonu. Bila je to prva krunidba u Ujedinjenoj Kraljevini nakon čak 64 godine. Razlog tako dugom vremenskom prekidu bilo je izrazito dugo razdoblje vladanja britanske kraljice Viktorije, majke spomenutog Eduarda VII. 

Kralj Eduard VII. imao je u trenutku krunidbe već 60 godina. Zanimljivo je da je krunidba trebala biti održana još 26. lipnja iste godine, no kralj se razbolio. Podvrgnut je operaciji abdomena, a krunidba je odgođena, unatoč tome što je u London već bilo pristiglo mnogo stranih uglednih gostiju (uključujući rusku caricu Aleksandru, koja je bila Eduardova nećakinja, tj. kći njegove sestre).

Krunidba je nakon kraljevog oporavka održana s kašnjenjem od oko mjesec i pol dana. Na kraljevu glavu je pri krunidbi stavljena lakša kruna zvana Imperial State Crown, umjesto krune sv. Eduarda, koja se obično koristi pri takvim svečanostima. Za kraljevu suprugu, kraljicu Aleksandru, izrađena je zasebna nova kruna u koju je stavljen znameniti dijamant Koh-i-Nur (Koh-i-Noor). Njegovo ime znači otprilike brdo svjetlosti, a svojedobno je bio najveći znani dijamant na svijetu. Zbog njegove povijesti i starosti danas ga se smatra možda i najslavnijim dijamantom uopće (uz plavi dijamant Hope i ruski dijamant Orlov).

Komentari