Senzacionalni nalaz iz Mađarske: Nađen grob rimskog liječnika s vrijednom medicinskom opremom

Fotografija: Screenshot YouTube (The Physician - Official Trailer).

Nalazi medicinske opreme iz rimskog vremena izuzetno su rijetki, i do sada su takvi nalazi uglavnom bili vezani uz Pompeje. Zbog takve rijetkosti ovaj nalaz ulazi u kategoriju izuzetno vrijednih. Ostatke vjerojatnog rimskog liječnika s brojnom i vrijednom medicinskom opremom našli su mađarski arheolozi.

Problematičan nalaz

Sam je grob nađen u blizini grada Jászberény, smještenog 55 kilometara istočno od Budimpešte. Starost nalaza se radiokarbonskom analizom procjenjuje na 2000 godina, što znači da je ovaj liječnik živio u 1. stoljeću. Tu dolazimo do problema jer je rimski liječnik očito boravio na teritoriju koji još nije pripadao Rimskom Carstvu. Dakle taj teritorij je ulazio je u ono što bi Rimljani s prezirom nazvali barbarskim područjem. To je bio teritorij koji je pripadao Sarmatima iz plemena Jaziga. U podnožju tijela liječnika nalazile su se dvije drvene kutije s medicinskom opremom. Tu su nađene igle, pincete, skalpeli i koješta drugo. Nađeni su skalpeli bili pogodni za kirurške zahvate. Izrađeni su od legure bakra i ukrašeni srebrom dok su im oštrice bile zamjenjive. Na koljenu liječnika bio je kamen za mljevene koji je služio vjerojatno za usitnjavanje bilja.

Trenutačna pretpostavka

Krajem travnja 2023. vijest o ovom neobičnom nalazu objavilo je Sveučilište Eötvös Loránd (ELTE) iz Budimpešte. Trenutačna pretpostavka arheološkog tima je da je ovaj, za svoje vrijeme moderno opremljeni, liječnik najvjerojatnije tu doputovao kako bi nekog spasio. Naime, ova teorija ima svoje dobre temelje jer su se Sarmati i Rimljani često sukobljavali na graničnom području, i nije nemoguće da su oteli ljude za kojima je krenula nekakva spasilačka misija.


Prema osteološkoj građi starost liječnika se procjenjuje na pedeset do šezdeset godina, a na prvi pogled on nije patio od neke vidljive bolesti niti je imao traume na tijelu koje bi na prvu otkrile uzrok njegove smrti. Ovo područje je kasnije došlo pod rimsku vlast. Arheološki tim namjerava provesti i genetsko istraživanje kako bi se ustanovilo točno podrijetlo liječnika. Ostajemo nam da sačekamo njihove rezultate.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari