Na današnji dan

Kina testirala prvu atomsku bombu (1964.)

Dana 16. listopada 1964. u pustinjskom dijelu Kine vidio se bljesak prve nuklearne eksplozije u povijesti te zemlje. Radilo se o fisijskoj nuklearnoj bombi napravljenoj od uranija-235, a eksplozija je bila snage oko 22 kilotona. Već je ta prva kineska bomba, dakle, bila jača od američkih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Zanimljivo je mjesto gdje su Kinezi testirali to oružje. Riječ je o pokusnom području Lop Nur, nedaleko od poznate pustinje Taklamakan na sjeverozapadu Kine. Lop Nur nekoć je bilo veliko slano jezero, no s vremenom je došlo do njegovog gotovo potpunog isušivanja. Još 1928. godine to je jezero imalo površinu od čak 3100 kvadratnih kilometara, što je 5,24 puta više od mađarskog Balatona. Danas je jezero gotovo nestalo, a na njegovom nekadašnjem dnu nalazi se kora od soli, debljine do jednog metra. 

Nuklearni test obavljen je blizu obale nekadašnjeg slanog jezera. Kodno ime testa bilo je 596, što označava 6. mjesec 1959. godine, kad su Kinezi započeli sa samostalnim projektom izrade nuklearne bombe (nakon prekida suradnje sa SSSR-om).


Komentari