Rajsko mjesto bremenite povijesti: Od borbi s gusarima do igrališta za filmske zvijezde

Sveti Stefan island in Budva, Montenegro, Europe

Besprijekorno njegovani mediteranski vrtovi prepuni miomirisnog raslinja, stare kamene kuće koje su zadržale autentičan izgled kroz stoljeća, uličice koje se presijecaju na malim, živopisnim trgovima, valovi koji se razbijaju na surim stijenama, miris starih borova koji pružaju spasonosnu hladovinu za ljetne omare, zrak koji je toliko čist da se doima slatkim… Boravak na Svetom Stefanu, poluotočiću na crnogorskom primorju, s kopnom povezanim uskom prevlakom, djeluje kao najbolji holistički tretman… Dakako, za one koji si to mogu priuštiti! Nikakvo čudo da je teniski as Novak Đoković ovo luksuzno ljetovalište odabrao kao poprište svoga romantičnog vjenčanja.

Povijest Svetog Stefana započinje u petnaestom stoljeću, kad je na njemu sagrađena monumentalna utvrda opasana zidinama. Služile su za obranu malena ribarskog sela od gusara, a potom i Turaka. Prema legendi, naselje je nastalo nakon pobjede plemenske zajednice Paštrovića nad posadama turskih galija, a od ugrabljenog plijena podignuta je tvrđava, s po jednom kućom za svako od dvanaest paštrovskih plemena. Na balkonu monumentalne palače, plemenski sud je desetljećima rješavao sporove lokalnog življa, pa je ovo zdanje nazvano “mjesto od pravde”. Poluotok je ime dobio po crkvi Svetog Stefana, smještenoj na njegovu najuzvišenijem dijelu.

Zbog pogodna geostrateškog položaja, Sveti Stefan je bio trgovinski i prometni centar plemena Paštrovića. Trgovina je naročito cvala u vrijeme Mletačke republike, da bi koncem devetnaestog stoljeća, kad se mahom ribarsko stanovništvo počelo iseljavati, mjesto počelo tonuti u zaborav. Do potpunog iseljavanja došlo je 1952. godine, kada je otok u cijelosti uređen i pretvoren u “grad-hotel”. Ulice, zidovi, krovovi i fasade zadržali su prvotni oblik, a unutrašnjost kuća dobila je najmoderniji hotelski komfor. Od tada, ovo luksuzno odmaralište privlači one najdubljeg džepa. Sylvester Stallone, Monica Vitti, Sergej Bondarčuk, Kirk Douglas i Sofia Loren samo su neke od filmskih zvijezda koje su se odmarale na Svetom Stefanu, a grčki skladatelj Mikis Theodorakis ovdje se vraćao svake godine, objašnjavajući kako nigdje nije vidio “tako fascinantne zalaske sunca”.

Zanimljivo, na Svetom Stefanu je 1992. godine odigran meč između legendarnih šahista Bobbyja Fischera i Borisa Spaskog. Za Fischerom je, zbog kršenja sankcija koje su tada bile uvedene Saveznoj Republici Jugoslaviji, bila raspisana međunarodna tjeralica!

Piše: Lucija Kapural


Komentari