Na današnji dan

Joseph Kabila – današnji lider države s najvećim brojem katolika u Africi – 1971.

031106-D-2987S-019 President Joseph Kabila of the Democratic Republic of the Congo meets with Deputy Secretary of Defense Paul Wolfowitz at the Pentagon on Nov. 6, 2003. The two leaders are meeting to discuss defense issues of mutual interest. DoD photograph by Helene C. Stikkel. (Released)

Joseph Kabila preuzeo je predsjednički položaj DR Konga 2001. godine, samo desetak dana nakon što mu je ubijen otac – prethodni predsjednik Laurent-Désiré Kabila.

Dana 4. lipnja 1971. godine rođen je Joseph Kabila, predsjednik Demokratske Republike Kongo, jedne od najvećih država u Africi. DR Kongo država je s najvećim brojem rimokatolika u Africi, a ukupnim brojem stanovnika približava se broju od 80.000.000 (otprilike kao Njemačka, Iran i Turska). Od afričkih država samo je Alžir površinom veći od DR Konga i to za samo nekoliko postotaka. Zanimljivo je da je DR Kongo površinom veći čak i od Meksika, Saudijske Arabije i Mongolije.

Joseph Kabila preuzeo je predsjednički položaj 2001. godine, samo desetak dana nakon što mu je ubijen otac – prethodni predsjednik Laurent-Désiré Kabila. U tom je trenutku Joseph Kabila imao samo 29 godina pa je ujedno postao i najmlađim šefom države na svijetu. Kasnije je izabran dva puta za predsjednika na izborima (2006. i 2011. godine).

Kabila je rođen u vrijeme kad je DR Kongom još uvijek diktatorski vladao Mobutu, a država se zvala Zair. Zanimljivo je da je Kabila rođen na krajnjem istoku tadašnjeg Zaira, nedaleko od jezera Tanganjika i granice sa susjednim državama – Burundijem i Tanzanijom. Kabila se u mladosti školovao u Tanzaniji i Ugandi, a zatim je sudjelovao u pokretu kojeg je njegov otac pokrenuo protiv Mobutuovog režima. Nakon pobjede nad Mobutuom jedno je vrijeme Joseph Kabila boravio i u Kini.

U vrijeme dok je njegov otac bio predsjednik, držao je Joseph Kabila položaj načelnika stožera kopnene vojske u DR Kongu. Na tom je položaju bio i u trenutku kad su mu oca ubili. Predsjedničke ovlasti prenesene su tada na njega, navodno prema želji njegovog pokojnog oca.


Komentari