Na današnji dan

Raskošna proslava Hitlerovog 50. rođendana – 1939.

Hitlerov rođendan proglašen je državnim praznikom, a u Berlinu je održana najveća vojna parada u čitavoj povijesti nacističke Njemačke.

Dvadesetog travnja 1939. godine u Trećem Reichu održana je proslava 50. rođendana Führera Adolfa Hitlera. Taj je dan proglašen državnim praznikom, a u Berlinu je održana najveća vojna parada u čitavoj povijesti nacističke Njemačke. Naime, premda se i ostalih godina u Trećem Reichu svečano slavio Hitlerov rođendan, proslava prilikom jubilarnog 50. rođendana bila je najveća.

Glavni organizator svečanosti bio je poznati ministar propagande Joseph Goebbels. Svrha tih manifestacija bila je, dakako, učvrstiti Hitlerov kult ličnosti. Gotovo je nevjerojatno da se Hitlerov rođendan slavio tada čak i u njemačkim institucijama u dalekoj Australiji.

Program je počeo u Berlinu još uvečer prethodnog dana, kad se Führer provezao novom gradskom avenijom u povorci od 50 bijelih vozila. Zatim je s balkona monumentalne nove kancelarije Reicha promatrao bakljama osvijetljenu procesiju poslanstava iz različitih dijelova države. U ponoć su mu čestitali rođendan i uručili darove, među kojima su bila i umjetnička djela (čak i jedna Tizianova slika).

Program je dosegao vrhunac prilikom vojne parade jedinica njemačkih oružanih snaga (njem. Wehrmachta). Ukupno je sudjelovalo 40 do 50.000 vojnika, i to iz svih rodova vojske: zrakoplovstvo (njem. Luftwaffe), kopnena vojska (njem. Heer) i mornarica (njem. Kriegsmarine). Dakako, bio je tu i nezaobilazni Himmlerov SS (njem. Schutzstaffel).


Komentari