Na današnji dan

Isusovac Athanasius Kircher – rani proučavatelj egipatskih hijeroglifa – 1680.

Kirchera se ponekad uspoređuje i s Leonardom da Vincijem, a danas ga se osobito povezuje i s misterioznim rukopisom MS 408 zvanim Voynichev rukopis.

Dana 27. studenog 1680. godine umro je njemački isusovac i znanstvenik Athanasius Kircher. Bio je jedan od najučenijih ljudi svoga doba, a po nekim je osobinama sličan hrvatskom isusovcu Ruđeru Boškoviću, koji je živio u stoljeću nakon Kirchera. Pater Athanasius Kircher rođen je u srcu Njemačke – u gradiću Geisa, koji je bio pod upravom znamenitog benediktinskog samostana u Fuldi.

Kircher se bavio gotovo nevjerojatnim rasponom tema – geologijom, biologijom, medicinom, zemljopisom, astronomijom, matematikom, kombinatorikom, glazbom lingvistikom itd. zbog čega su ga nazivali i majstorom stotinu vještina. Osobito je zanimljivo da se još u 17. stoljeću bavio dešifriranjem egipatskih hijeroglifa, a proučavao je i kinesku kulturu. Napisao je oko 40 većih djela iz raznih područja znanosti i umjetnosti.

Kircher je umro u Rimu, gradu u kojem je proživio veći dio života. Multidisciplinarnog Kirchera ponekad se uspoređuje i s Leonardom da Vincijem, a danas ga se osobito povezuje i s misterioznim rukopisom MS 408 zvanim Voynichev rukopis. Taj rukopis do danas nitko nije uspio dešifrirati.


Komentari