Na današnji dan

Franz Xaver Winterhalter – slikar carica i kraljica (1805.)

Dana 20. travnja 1805. rođen je Franz Xaver Winterhalter, jedan od najslavnijih dvorskih slikara u povijesti. Rodio se u Menzenschwandu na području Schwarzwalda (danas u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg). Zanimljivo je da je mlađi brat Franza Xavera Winterhaltera – Hermann Fidel Winterhalter – također bio slikar. Među njima nije bilo konkurencije, nego su se međusobno potpomagali tijekom svojih karijera.

Kao slikar je Franz Xaver Winterhalter postao slavnim po svom umijeću portretiranja, osobito među aristokracijom. Naime, mogao je izvanredno laskavo usklađivati prikaze portretiranih osoba na platnu s njihovim stvarnim fizičkim osobinama. Na taj su način pripadnici aristokratskih obitelji i kraljevskih dinastija na njegovim slikama vrlo atraktivno izgledali.

Postao je čak i dvorskim slikarom francuskog cara Napoleona III., pri čemu se istaknuo portretiranjem mlade francuske carice Eugenije. Jednim od najslavnijih radova Franza Xavera Winterhaltera postao je njegov portret austrijske carice Elizabete (Sisi), supruge Franje Josipa. Taj je portret izradio u Beču kad je Sisi imala 27 godina. Winterhalter je nakon plodne karijere preminuo u Frankfurtu na Majni 1873. godine.

Komentari