Na današnji dan

ETA likvidirala španjolskog premijera (1973.)

Teroristička skupina ETA izvela je jedan od najneobičnijih atentata u povijesti 20. prosinca 1973. godine u Madridu. Ubili su španjolskog premijera – moćnog admirala Luisa Carrera Blanca. ETA je baskijska teroristička organizacija, koja se bori za osamostaljenje Baska od Španjolske. Naime, Baski su jedan od najstarijih naroda u Europi, a žive na području sjeverne Španjolske i južne Francuske. Kratica ETA dolazi od baskijskih riječi Euskadi Ta Askatasuna, a znači Baskijska domovina i sloboda.

Ubijeni admiral Luis Carrero Blanco smatran je nasljednikom moćnog Francisca Franca. Franco je admiralu Carreru Blancu prepustio premijersko mjesto upravo šest mjeseci uoči spomenutog atentata. Admiral Carrero Blanco dobio je od Franca i visoku plemićku titulu vojvode od Carrero Blanca (španj. duque de Carrero Blanco).

Atentat su članovi ETA-e pripremali mjesecima. Iznajmili su jedan podrumski stan u Madridu, točno uz ulicu kojom se običavao voziti premijer. Oko 5 mjeseci kopali su tunel iz stana u smjeru ulice, sve dok nisu dospjeli ispod vozne trake. Vlasniku stana predstavljali su se kao studenti kiparstva. Ispod vozne trake stavili su u tunel veliku količinu eksploziva (80 do 100 kilograma).

Na dan atentatapremijer je bio na misi te je ušao u svoj blindirani automobilDodge Dart. Dok je vozilo prolazilo ulicom, pripadnici ETA-e detonirali su eksploziv. Premijerov automobil tako je snažno odbačen eksplozijom da je poletio u zrak oko 20 metara, preletio preko krova susjednecrkve i sletiona četvrti kat obližnje zgrade. Nevjerojatno je da je premijer preživio tajlet, ali je ubrzo umro od posljedica.

U svom priopćenju ETA je navela da je Blanco zaslužio smrt zbog gušenja baskijskog nacionalizma iponašanja u Vladi.


piše: Dražen Krajcar

Komentari