Na današnji dan

Kristofor od Bavarske – kralj skandinavskih zemalja (1416.)

Grh 381 Okänd konstnär: Kristoffer av Bayern.

Dana 26. veljače 1416. rođen je Kristofor od Bavarske, čovjek koji je postao kraljem cijelog skupa država – Danske, Švedske i Norveške. Pretpostavlja se da je rođen kod bavarskog mjesta zvanog Neumarkt in der Oberpfalz, 30-ak kilometara jugoistočno od Nürnberga. Kristofor je pripadao znamenitoj dinastiji Wittelsbach, koja je Bavarskom vladala još od 12. stoljeća.

Spomenuta tri kraljevska prijestolja naslijedio je po majčinoj liniji. Naime, baka njegove majke bila je danska princeza Ingeborg, za vrijeme čije je sestre Margarete formirana tzv. Kalmarska unija (unija Danske, Švedske i Norveške). Radilo se o velikom imperiju na sjeveru Europe, koji je obuhvatio veći dio Skandinavije, kao i otoke Island i Grenland. Cijelo to golemo naslijeđe zapalo je Kristofora od Bavarske, premda on prije imenovanja kraljem nije imao gotovo nikakvog izravnog doticaja sa skandinavskim zemljama.

U svakom slučaju, Kristofor je kraljem u Danskoj proglašen 1440. godine, u razmjerno mladoj dobi od 24 godine. Sljedeće godine priznat je za kralja i u Švedskoj, a još godinu dana kasnije i u Norveškoj. Glavno središte Kristoforove vlasti bio je grad Kopenhagen (København), koji je upravo u njegovo doba postao stalnom prijestolnicom Danske (prethodno je kao glavni grad te zemlje funkcionirao i Roskilde). Kristofor je prilično rano preminuo. Naime, smrt ga je iznenada zatekla već 1448. u Helsingborgu u današnjoj Švedskoj, u dobi od samo 31 godine.

Komentari