Jedna od najokrutnijih metoda mučenja u povijesti kao glavni “rekvizit” je uključivala – truplo magarca!

Koji se naš grad može podičiti najstarijim javnim kazalištem u Europi? Zašto su Rimljani najgore prijestupnike ušivali u utrobu magarca? Po čemu je značajno nalazište Abric Roman? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Mnogi ne znaju da je jedan od naših najvećih znanstvenika, Ruđer Bošković (1711. – 1787.), važan doprinos dao i arheologiji. Kao član Britanske akademije znanosti, poslan je u Carigrad kako bi motrio prolazak Venere ispred Sunca. Čekajući taj važan astronomski događaj, odlučio je dosadu kratiti istraživanjem ostataka Troje. Bila su mu dovoljna dva-tri dana da zaključi kako se drevni grad nije nalazio na maloazijskoj obali, kao što je većina tadašnjih autoriteta mislila, nego dublje u unutrašnjosti. Ravno 120 godina kasnije, to su potvrdila iskapanja slavnog Heinricha Schliemanna!

2. Davne 1612. godine, grad Hvar dobio je kazalište. Važnost ovoga građevinskog pothvata je golema: riječ je o prvome javnom kazalištu u Europi! Prije njega su, istinabog, u Italiji otvorena kazališta “Teatro Olimpico” i “Teatro all’antica” no, za razliku od njih, ono hvarsko nije bilo privatno – vrata je otvorilo svim staležima. Osim toga, bilo je natkriveno, a takve kazalište zgrade ranije nisu postojale na Starom kontinentu.

3. Po mišljenju mnogih glazbenih stručnjaka, “Depeche Mode” najbolji je elektronički sastav svih vremena. Na početku karijere, osamdesetih godina prošlog stoljeća, nisu kotirali tako dobro. Zgađen njihovim izričajem, neki francuski rock kritičar prekrstio je bend u “Depede Mode”. Prijevod? Prljavi pedofili!


4. U katalonskom nalazištu Abric Roman arheolozi su iskopali brojne predmete koji svjedoče o životu neandertalaca. Između ostalog, ondje su pronađene rupe u kamenju koje je opasavalo ognjište: u njima su naši preci najvjerojatnije grijali vodu.

5. Jedna od najmaštovitijih i najokrutnijih metoda torture stvorena je u antičkom Rimu, a bila je rezervirana za ubojice i izdajnike. Osuđenika bi skinuli golog, a potom ga ugurali u utrobu friško ubijenog magarca, kojem su prethodno odstranjeni unutrašnji organi. Krvnik bi potom zašio trbuh životinje, na način da prijestupnikova glava ostane vani – ta ne bi bilo zabvno kad bi se isti brzo ugušio! Magareće truplo bi potom bilo ostavljeno na suncu, kako bi se počelo raspasti – zajedno sa žrtvom, koja bi se živa skuhala u magarećem “loncu”, ako je prije toga ne bi pojele ličinke ili strvinari.

6. Na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Švedskoj 1958. godine, prvi i jedini put se dogodilo da sve četiri reprezentacije Ujedinjenog kraljevstva – Engleska, Škotska, Sjeverna Irska i Wales – nastupaju na Mundijalu.

7. Coney Island nekoć je bio otok, a u poluotok je pretvoren nasipavanjem. Starosjedioci, Canarsie Indijanci, zvali su ga Narrioch odnosno “Zemlja bez sjena”, valjda zato što na čitavom otoku nije bilo drveta pod čiju bi se sjenu mogli skloniti za vrijeme ljetnih vrućina. Po dolasku na otok, Nizozemci su uočili brojne zečeve kako skakuću po okolnom žbunju, pa su novoosvojenom mjestu nadjenuli ime Conyne Eylandt, “Otok zečeva”. U sedamnaestom stoljeću, kad je potpalo pod britansku upravu, područje je dobilo današnji naziv.

Piše: Lucija Kapural

Komentari