Nevjerojatna transformacija presađenih muških ruku na ženskom tijelu

Shreya Siddanagowder. Fotografija: AFP ( Daily Mail)

Razvojem znanosti napreduje i tehnologija izvođenja transplantacija. To pokazuje i relativno nedavan slučaj iz Indije. Godine 2016. mlada indijska studentica, Shreya Siddanagowder izgubila je obje podlaktice u stravičnoj prometnoj nesreći.

Problem pronalaska donora

Samo godinu dana kasnije djevojka je podvrgnuta prvoj azijskoj transplantaciji ruku u kojoj je došlo do presađivanja udova između osoba različitog spola. U Indiji je iz vjerskih razloga problem naći donora te se na transplantacije iznimno dugo čeka. Kada su Shreyi ponuđene ruke mladog muškarca Shreya nije dvojila jer bi bilo vrlo upitno kada će dobiti ponovno takvu priliku.

Neprikladno velike ruke za primateljicu

Operacija presađivanja je trajala 13 sati, a na njoj je sudjelovalo 20 kirurga i veći broj anesteziologa. Ruke donora su bile prilično velike pa su vrlo nesrazmjerno izgledale na njezinom tijelo, uz to njihova je boja bila tamnija od tijela primateljičine kože zbog čega je djevojka morala ići dugo na psihoterapiju nakon transplantacije.


Promijene nakon transplantacije

Nakon nekoliko godina djevojčine su ruke posvijetlile i postale tanje. Liječnici smatraju da je razlog posvijetljenja kože u tome što djevojčino tijelo proizvodi manje melanina nego što ga je proizvodilo tijelo donora. Naime, melanin je pigment koji odgovoran za boju kože. Za stanjivanje ruku se pak pretpostavlja da je rezultat prilagodbe mišića presađenih udova primatelju, u ovom slučaju sitnijem ženskom tijelu.

Shreya je i dalje pod nadzorom liječnika koji nastoje pratiti promjene na njezinim rukama i što bolje ih dokumentirati i istražiti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari