Tokijski masovni ubojica Tomohiro Katō

Izvor: AFP - © xorsyst.com 2001.

Godine 2008. Tomohiro Katō počinio je masakr u središtu Tokija, u kojem je život izgubilo sedam osoba dok je njih desetak ranjeno. Očito je da je ubojica pomno odabrao mjesto i vrijeme zločina. Prema njegovom kazivanju imao je samo jedan cilj, a to je bio ubiti ljude. Upravo taj njegov čin objašnjava zašto je izbor pao na tamošnje popularno središte strip kulture i video igara Akihabaru, u kojem se okuplja velik broj ljudi. Osim mjesta Katō je pomno odabrao i trenutak za izvršenja zločina, a to je bilo vrijeme pauze za ručak (oko 12 h i 30 min) kada je četvrt krcata ljudima.

Razlog masakra “umor od svijeta”

Katō se u prvo zabio u gomilu unajmljenim kamionom, a zatim je izašao iz vozila i počeo bjesomučno nožem ubijati slučajne prolaznike. Među njegovim žrtvama bilo je šest muškaraca u dobi između 19 i 74 godine te jedna djevojka stara 21 godinu. Rezultati obdukcije su kasnije pokazali da su četiri žrtve umrle od udara vozila dok su preostale tri živote izgubile od zadobivenih ubodnih rana. Ubojica je potom uhićen u jednoj od uskih okolnih uličica. Prema izvješću policije kao razlog svog čina naveo je “umor od svijeta”.

Obiteljska pozadina

Katō je odrastao u situiranoj obitelji i tijekom školovanja je pokazao iznimnu darovitost, i kao učenik i sportaš. Pravi problemi su počeli kada nije upisao željeni studiji znanosti i inženjerstva na prestižnom Sveučilištu Hokkaido, nakon čega se doškolovao za automehaničara te počeo, vjerojatno pritisnut razočarenjima okoline, raditi kao privremeni radnik u auto-industriji. Prema svjedočenjima samog Katōa, a što je potvrdio i njegov brat, obitelj je pred njega postavljala prevelika očekivanja, zbog kojih je bio u stalnom sukobu s roditeljima. U jednom primjeru je tako, kada nije zadovoljio roditeljske kriterije, bio prisiljen objedovati s poda. Ovakav izuzetno strog odgoj zamijetili su i susjedi koji su svjedočili da su znali vidjeti Katōa kako zimi za kaznu ponekada stoji satima na hladnoći. Sve to rezultiralo je mentalnim slomom još 2006., kada je pokušao izvršiti samoubojstvo.


Uvjeren da mu prijeti otkaz

Tri dana prije masakra Katōu je navodno nestala radna odjeća u tvornici zbog čega je izgubio živce, uvjeren da će dobiti otkaz. Međutim, iz njegove tvrtke Kanto Auto Works rečeno da je bio revan radnik, i da mu je ugovor zbog toga produžen unatoč krizi koja je pogodila auto-industriju.

Osuđen na smrtnu kaznu

Zanimljivo je da je svoje napade nagovijestio putem internetskih poruka nadajući se, kako je sam naveo, da će biti zaustavljen. Prema Nacionalnoj policijskoj agenciji, u razdoblju između 1998. i 2008. dogodilo se 67 sličnih napada, no Katōov se masakr smatra najgorim. Tomohiro Katō osuđen je na smrtnu kaznu još 2011. godine, a nakon uložene žalbe Vrhovni sud je potvrdio njegovu osudu. Ovakvi krvavi zločini rijetki su u Japanu i ovaj je zločin uzdrmao povjerenje javnosti u sigurnost njihova društva.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari