Znoj, prašina i maslinovo ulje

L0058129 Strigil, Roman, 199 BCE-500 CE Credit: Science Museum, London. Wellcome Images [email protected] http://wellcomeimages.org This heavily corroded set of bronze strigils shows the classic claw-like shape typical of these utensils. Part of the bathing and personal hygiene routine in ancient Rome involved cleaning the body with oil. Having rubbed the oil in, a strigil was used to scrape away any excess as well as any dead skin and dirt. Athletes also used strigils to remove dirt, dust and oil from their bodies after exercise. This was sometimes bottled and sold as a medical treatment called gloios to relieve aches, pains and sprains. maker: Unknown maker Place made: Roman Republic and Empire made: 199 BCE - 500 CE Published: - Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Danas ljudi obično misle da je higijena “izumljena” u 20. stoljeću, što nije točno. Neke su civilizacije stavljale iznimno veliku važnost na čistoću, kupanje i zdravlje općenito u svakodnevnom životu. Tipičan primjer za to su Rimljani. U svakom gradu postojala su kupališta. Javno kupalište nazivali su termama, a na izvorima ljekovite vode izgradili su lječilišta. U Hrvatskoj su sačuvani ostatci termi u Solinu, Visu, Varaždinskim toplicama i Hadrijanovoj vili na Brijunima.

U kupalištima se poštovao točno propisani redoslijed kupanja u bazenima s različitim temperaturama vode. Jedan od postupaka uključivao je masažu i premazivanje tijela maslinovim uljem koje se strugalo s kože metalnim predmetom poznatim kao strigil. To je bio svojevrsni piling kože. Strigilom se strugala i mješavina znoja, prašine i ulja nakon gimnastičkih vježbi ili gladijatorskih borbi. Ta se mješavina, sastrugana sa gladijatora, nazivala strigmentum te se pakirala u bočice i prodavala. Kupci su bile obožavateljice gladijatora, a neke žene su to upotrebljavale za kozmetiku, dok su muškarci strigmentum smatrali afrodizijakom.

Piše: Marsela Alić

Komentari