Kako izbjeći rat? Tako da započneš drugi rat!

Plan koji je svojedobno skovao američki državni tajnik William H. Seward (1801. – 1872.) mogli bismo opisati kao ekstremnu inačicu poslovice “klin se klinom izbija”. Republikanac čupavih obrva, voštane puti, orlovskog nosa, vojnički uspravnog držanja i vječno namrgođena izraza lica bio je jedan od glavnih savjetnika Abrahama Lincolna u vrijeme kad je ovaj muku mučio kako bi Sjedinjene Američke Države održao na okupu. Zbog predsjednikovih progresivnih stavova o ropstvu, zemlje Konfederacije, ovisne o neplaćenoj radnoj snazi, sve glasnije su prijetile odcjepljenjem. Rat je visio u zraku, a Seward je upregnuo moždane vijuge do maksimuma kako bi smislio način da spriječi krvoproliće. Na kraju se domislio.

Najelegantniji način da se izbjegne rat, zaključio je ispisavši na desetke stranica prijedloga i ideja, jest da se započne – drugi rat! Kao idealna meta činile su mu se europske zemlje: u travnju 1861. godine, ovaj odlučan muškarac uputio je dugačko pismo Lincolnu, u kojem je predložio da SAD objavi rat Španjolskoj i Francuskoj, navodeći njihov upad na Karibe kao idealnu izliku za vojnu akciju.

Premda ga je inače u mnogočemu slušao, predsjednik je ovaj put hladno “otpilio” Sewarda. Sirotom čovjeku navodno su se podređeni smijali iza leđa zbog njegove zamisli, komentirajući kako mu nisu sve koze na broju. Tko zna, možda njegova ideja ipak nije bila toliko luda kao što se na prvi pogled čini: te iste godine otpočeo je Američki građanski rat, najkrvaviji sukob na teritoriju Sjedinjenih Država!

Piše: Lucija Kapural


Komentari