Prije nego što je nestala bez traga, mlada glumica tvrdila je da je netko proganja, no nitko joj nije vjerovao!

Bila je lijepa poput anđela, a znalci su joj predviđali blistavu glumačku karijeru. U trenutku kad je trebala dobiti sve, ostala je bez svega – prije više od trideset osam godina, ičšezla je bez traga i glasa. Okolnosti u kojima se to dogodilo više su nego neobične.

Tammy Lynn Leppert rođena je 1965. godine u Rockledgeu, ljupkom no pomalo učmalom gradiću u aneričkoj saveznoj državi Floridi. Još kao djevojčica, privlačila je zadivljene poglede prolaznika. Porculanske puti, kovrčave plave kose i očiju boje lješnjaka, posjedovala je eteričnu ljepotu koja kao da nije bila s ovog svijeta. Osim slučajnih namjernika, njene draži primijetli su modni znalci. Na prvom izboru ljepote sudjelovala je kao četverogodišnjakinja, a do šesnaestog rođendana osvojila je 280 kruna – izišla je kao pobjednica s gotovo svakog natjecanja. Premda je bila visoka samo 163 centimetra, kao tinejdžerica je nosila i niz revija renomiranih dizajnera, a krunu manekenske karijere označilo je poziranje za naslovnicu časopsia “CoverGirl” 1978. godine.

Prijateljice iz razreda zavidjele su joj na tom uspjehu, no Tammy, bistra, znatiželjna i ambiciozna djevojka, od života je htjela više. Maštala je o karijeri glumice pa je, svakog dana nakon nastave, odlazila na satove glume. Bila je, tvrde njeni učitelji, iznimno nadarena, a već nakon prvih par audicija počela je dobivati manje uloge u tinejdžerskim filmovima i serijalima.

Godine 1983. bila je na pragu velikog uspjeha. Pojavila se u kino-hitu “Proljetni praznici”, a upravo njene noge i bokovi korišteni su u čuvenu promotivnom posteru te lascivne komedije. Kritičari su imali samo riječi hvale za njen nastup, što joj je donijelo ulogu u “Licu s ožiljkom”, kultnom kriminalističkom filmu Briana de Palme. Trebala je to biti njena ulaznica za Hollywood: uloga je, istinabog, bila malena, no u sjajno odrađenoj sceni pojavila se bok uz bok s glumačkim magom Alom Pacinom. No, ispod površine uspjeha i sreće, počelo je ključati nešto trulo.

Upravo u vrijeme snimanja tog filma, Tammy, ranije bezbrižna i vječno nasmijana djevojka, počela se ponačati čudno. Na nekoj glumačkoj zabavi, unezvjereno je hodala po prostoriji, mrmljajući kako je netko proganja. Nitko joj nije vjerovao – ljudi su zaključili da je drogirana, što u tim krugovima nije bilo neobična pojava. Kad su joj pokušali pomoći, postala je nasilna.


Ispadi su se nastavili i na samome filmskom setu. Nakon što je odradila izrazito brutalnu scenu, u kojoj su korištene litre lažne krvi, doživjela je neku vrstu nervnog sloma. Na majčino inzistiranje, poslana je na promatranje na psihijatriju, no pustili su je nakon samo 72 sata, bez jasne dijagnoze. “Negativna na drogu i alkohol”, stajalo je u otpusnom pismu.

Majka je planirala ozbiljno porazgovarati sa svojim mezimicom, ne bi li prokljuvila što joj se događa. Za to, nažalost, neće imati priliku. Dana 6. srpnja 1983. godine, Tammy ju je pozdravila na odlasku, napomenuvši da će se kući vratiti popodne. Gospođa Leppert nikada više neće vidjeti svoju kćer.

Toga kobnog jutra, Tammy je sjela u automobil bliskog prijatelja. Mladić, čije ime nije otkriveno javnosti, prevezao ju je do obalnog gradića Cocoa Beacha. Trebali su provesti opušten dan na plaži no, iz nepoznatih razloga, posvađali su se. Vozač se bijesno odvezao, ostavivši prijateljicu na parkiralištu. To je zadnje mjesto na kojem je Tammy viđena: nakon toga je nestala, kao da je u zemlju propala. Imala je samo osamnaest godina.

Kakva ju je sudbina snašla? O tome postoji niz teorija. Zašto spomenutog mladića, s kojim se prema njegovu vlastitom priznanju žestoko posvađala, policija nije smatrala osumnjičenikom, nije poznato. Djevojčina majka bila je drugačijeg mišljenja: izjavila je kako joj je kći povjerila da se dotičnog plašila. Moguće je da su se istražitelji jednostavo koncentrirali na drugog čovjeka – serijskog ubojicu Christophera Wildera. Zanimljivo, ovaj poremećeni monstrum ubijao je upravo lijepe mlade plavuše, mameći ih obećanjima o manekenskoj ili glumačkoj karijeri, a Tammy se savršeno uklapala u profil njegovih žrtava. Teorija je bila intrigantna, no nije je bilo moguće dokazati nakon što je Wilder poginuo u okršaju s policijom. Kao sumnjivac se spominjao i John Crutchley, čovjek osuđen zbog niza silovanja. Premda mu to nisu usojeli dokazati, detektivi su pretpostavljali da je odgovoran i za desetke umorstava mladih žena – indikativno, najčešće plavuša. Ni ovo čudovište nije “propjevalo”. Crutchley se objesio u zatvorskoj ćeliji.

Postojala je još jedna, začudo slabo istražena teorija. Djevojčini znanci su, naime, zaključili da je ubijena zato što je znala za pranje novca i prodaju droge u holivudskim krugovima. Neki od njih vjerovali su da je u zataškavanje sluačja bilo uključeno više moćnih osoba. Što joj se uistinu dogodilo, vjerojatno se nikad neće saznati.

Piše: Lucija Kapural

Komentari