Bizarna strana povijesti: Umjetnost na zrnu graha i sapun od premijerova sala

ROME, ITALY - APRIL 26: Italian Prime Minister Silvio Berlusconi attends the Italy-France Summit with French President Nicolas Sarkozy at Villa Madama on April 26, 2011 in Rome, Italy. The two leaders discussed the immigration crisis and the possible opening of nuclear power plants among other topics during the Italy-France summit. (Photo by Giorgio Cosulich/Getty Images)

Koji je čuveni kantautor u mladosti svirao u striptiz klubu? Zašto su jednog od najvećih rock bubnjara nazivali kraljem? Kojem su rastrošnome afričkom diktaturu šampanjac dopremali iz Pariza? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Meksički slikar Enrique Ramos prije petnaestak se godina na umjetničkoj sceni probio izradom uistinu osebujnih portreta slavnih osoba. Umjesto na platnu, slika ih na zrnima graha, bombonima, perju, pilećim kostima, prepariranim šišmišima, leptirima i muhama!

2. Sapun za koji su tvrdili da je napravljen od sala tadašnjega talijanskog premijera Silvija Berlusconija 2010. godine je na aukciji prodan za vrtoglavih dvadeset tisuća dolara. Mast je navodno prikupljena u klinici u kojoj je kontroverzni političar nekoliko tjedana ranije bio na liposuksiji.

3. U vrijeme dok je palio i žario s legendarnom grupom “The Eagles”, bubnjar i pjevač Don Henley osladio se stotinama groupie djevojaka. Ako je vjerovati njihovim pričama, tašti glazbenik od njih je zahtijevao da ga u krevetu nazivaju – kraljem!

4. “Titanic”, potresna drama o romansi koja se odvija na najpoznatijem brodu u povijesti, 1997. se upisao u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao najskuplji film ikad snimljen – budžet mu je iznosio 200 milijuna dolara, a zaradio je 1.8 milijardi dolara. Osvojio je jedanaest Oscara, čime se izjednačio s filmovima “Ben-Hur” i “Gospodar prstenova: Povratak kralja”. Zanimljivo, riječ je o prvome uratku Jamesa Camerona u kojem se niti jednom ne spominje nuklearno oružje!


5. Na Svjetsko nogometno prvenstvo 1938. godine Kuba se plasirala – bez ijedne odigrane utakmice u kvalifikacijama! Naime, nijedna reprezentacija iz Južne i Sjeverne Amerike nije htjela doći u Francusku, pa je FIFA nagradila jedinu koja je na to pristala.

6. Na početku karijere, Bob Dylan je svirao u striptiz klubu “Zlatna podvezica” u Chicagu. “Publika mi je svake večeri zviždala, jedva čekajući da odje*em s pozornice”, ispričao je jednom prilikom. “Razmišljao sam o tome da odbacim gitaru te da se i sam počnem skidati ali sam, umjesto toga, maznuo dvadeset dolara iz blagajne i zbrisao”.

7. Kongoanski političar i general Mobutu Sese Seko (1930. – 1997.) zapamćen je kao jedan od najrastrošnijih diktatora svih vremena. U svim većim gradovima u zemlji izgradio si je grandiozne vile, uključujući mramorni dvorac prozvan “Versaillesom u džungli”, a posjedovao je i nekretnine diljem svijeta. Premda nije izgradio niti jednu cestu u zemlji, za sebe je dao izbetonirati dugačku pistu, kako bi uvijek mogao sletjeti privatnim avionima po povratku iz inozemstva. Kavijar je jeo svakodnevno, grabeći ga iz goleme zdjele, a šampanjac mu je privatnim zrakoplovom dopreman iz Pariza.

Piše: Lucija Kapural

Komentari