“Vunasti mamut se vratio – ali kao mesna okruglica”

Fotografija: Screenshot YouTube (Startup makes meatball out of lab-grown mammoth DNA).

Jeste li ikada razmišljali o prehrani budućnosti? Sumrak stočarstva je na vidiku, a ispod površine se odvijaju pripreme za novo poglavlje u kojem će se globalno prijeći na laboratorijski uzgoj mesa. Krajem ožujka 2023. u Muzeju znanosti Nemo u Nizozemskoj predstavljena je jedna posebna mesna okruglica napravljena od laboratorijskog mesa. Konkretna je okruglica uzgojena ni manje ni više nego uz pomoć DNA izumrlog vunastog mamuta, a predstavila ju je australska start-up tvrtka za proizvodnju mesa nazvana Vow.

Detektiran genom, ali ima praznina

Ostaci vunastog mamuta relativno su česti, a zahvaljujući njihovoj dobro očuvanosti u zoni arktičkog permafrosta znanstvenici su uspjeli detektirati njegov genom 2015. godine. No u njemu ima i nekoliko praznina koje su zakrpane genima njegova najbližeg rođaka afričkog slona. Sintetizirani genom je potom umetnut u mišićnu stanicu ovce.

Razočarenje za kraj!

Možda ćete se pitati zašto se baš krenulo od mesa mamuta? Tome je kumovala, kažu, spoznaja da su mamuti izumrli zbog klimatskih promjena, pa im se to učinilo nekako prikladnim. Najvažniji razlog ovakvog bombastičnog početka je ipak najava novih mogućnosti u prehrani budućnosti. Nova hrana može biti raznolika u razmjerima o kojima nismo do sada razmišljali. Za one koji su se poveselili ovim okruglicama imamo razočarenje jer se one za sada ne smiju kušati budući da je riječ o proteinu koji nije postojao tisućama godina i nije poznato kako bi na njega reagirao naš imunološki sustav.


Uz to u predstavljenoj okruglici ima puno više ovčjeg nego mamutskog mesa.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari