Nizak vodostaj Dunava otkrio potopljene nacističke brodove u operaciji “Dunavski vilenjak” u istočnoj Srbiji

Fotografija: Screenshot YouTube (Potopljeni brodovi kod Prahova).

Rekordno nizak vodostaj uslijed suša 2022. godine otkrio je niz potopljenih nacističkih ratnih brodova u Dunavu. Više njih je otkriveno kod naselja Prahovo u istočnoj Srbiji, na mjestu gdje je Dunav najuži i najbrži.

Na njemački način

Prema pisanim podacima potopljeni su brodovi u Dunavu bili dio njemačke Crnomorske flote kojoj su sami Nijemci presudili tijekom povlačenja pred Sovjetima. Potapanje se provodilo u okviru operacije koja se nazivala “Dunavski vilenjak” i radilo se pedantno na njemački način, tako da su se brodovi potapali na točnoj određenoj udaljenosti i položaju kako bi se onemogućilo daljnje napredovanje sovjetskoj floti. Navodno je jedan od brodova prevozio oko 1600 ranjenika, a prema pisanoj dokumentaciji jasno je da se tražila njihova evakuacija, no ne zna se je li i izvršena prije potapanja broda.

Problem protočnosti

Na brodovima se nalazi ogromna količina streljiva i eksploziva zbog čega potopljene olupine
predstavljaju i danas pravu opasnost. Nekoliko desetaka brodova je do sada izvađeno iz Dunava kako bi se osigurala nesmetana plovidba. Niski vodostaj je ove godine doveo u pitanje protočnost ključnih vodenih putova, zbog čega se Srbija odlučila na postupak jaružanja kako bi plovni putovi ostali otvoreni.


Ove jeseni planiran je početak petogodišnjeg projekta vađenja nacističkih brodova na Dunavu uokolo Prahova.

Piše: Sonja Kirchhoffe

Komentari