Tko je bila žena ukopana sa sklopivom stolicom?

Fotografija: Grupo Saedal.

Tijekom izgradnje industrijskog parka u Njemačkoj, arheolozi Bavarskog državnog ureda za zaštitu spomenika pronašli su sjajno otkriće. U pitanju je relativno rijedak nalaz metalne stolice koja je nađena u ukopu žene u selu Endsee na jugoistoku Njemačke.

Žena u zrelim godinama

Analiza je pokazala da je žena umrla u svojim zrelim godinama života, negdje između 40-e i 50-e godine, kao i da se to zbilo na samom izmaku antike i početku srednjeg vijeka, konkretno negdje u 6. stoljeću. Stolica naravno, nije sačuvana u cijelosti jer je “zub vremena” uništio organske dijelove poput kože ili drveta. Ono što je poznato da je stolica bila sklopiva. Ovakvi stolci koristili su se još u drugom tisućljeću prije Krista, a u Europi ih je do sada nađeno nekoliko desetaka.

Sigurno je žena bila visokog statusa

Obično su se ukopi sa stolcima povezivali tijekom prošlosti s uglednim muškarcima poput biskupa, ali i pripadnika kraljevskih obitelji. No zanimljivo je da su u ranom srednjem vijeku ovakvi stolci nalaženi relativno često u ukopima žena. Tko su bile te žene za sada je nepoznanica, no sigurno je da su bile visokog statusa.


Bogati grobni prilozi

U tim su ženskim grobovima nalaženi bogati grobni prilozi. Tako je u ovom grobu nađeno podosta nakita poput biserne ogrlice, staklenih perli u bojama koje su pomogle u dataciji ukopa, broševi, ali je nađeno ovdje i vreteno vjerojatno kao simbol ženske uloge unutar doma, te jedna životinjska kost za koju se vjeruje da je predstavljala neku vrstu žrtve. U blizini je nađen i ukop muškarca pokopanog u punoj ratnoj spremi. Uskoro se očekuju daljnji nastavak istraživanja.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari