Drugi svjetski rat u pet slika

circa 1930: Italian dictator Benito Mussolini (1883 - 1945) with his wife Rachele Guidi and their five children, Edda, Vittorio, Bruno, Romano and Anna Maria. (Photo by Three Lions/Getty Images)

Drugi svjetski rat smatra se najkrvavijim vojnim sukobom u povijesti. Vodio se na teritoriju četrdeset država, a od 1. rujna 1939. do 2. rujna 1945., koliko je službeno trajao, odnio je živote oko 55 milijuna duša. Uz goleme ljudske gubitke na bojištima, obilježila su ga masovna stradanja civilnoga stanovništva tijekom bombardiranja gradova, masovna pogubljenja velikoga broja ljudi na okupiranim područjima istočnoeuropskih i azijskih država te sustavna istrjebljenja čitavih naroda u fašističkim i nacističkim logorima smrti. Donosimo manje poznate činjenice iz ovog perioda tame:

1. Na početku Drugoga svjetskog rata, Britanac po imenu Karl Malchus ponudio je svoje usluge Heinrichu Himmleru. Čovjek je očito imao dobar nastup: kako bi inače uspio nagovoriti zloglasnog zapovjednika SS-a, po prirodi sumnjičavu osobu, da ga zaposli kao alkemičara koji će ni iz čega proizvesti zlato te, učinivši je basnoslovo bogatom, Njemačku dovesti do brze pobjede u ratu? Ne zna se je li Malchus bio britanski špijun ili jednostavno luđak, no Himmler je vrlo brzo shvatio da od zlata neće biti ni “z” pa je “alkemičar završio u koncentracijskom logoru.

2. Stripovski junak Kapetan Amerika, simbol američkog patriotizma kojeg su stvorili scenarist Joe Simon i crtač Jack Kirby, svoje najbolje dane bilježi za vrijeme Drugoga svjetskog rata, kad je služio za podizanje morala američkim vojnicima. U to vrijeme često je prikazivan kao borac protiv Sila osovine. Nakon rata, popularnost mu je počela naglo padati.

3. Nakon sloma njemačke obrane u Italiji te savezničkoga napredovanja prema sjeveru, Benito Mussolini je pokušao pobjeći prema Austriji, ali je zajedno s ljubavnicom Clarom Petacci uhvaćen i strijeljan, a tijela su im obješena naglavce na Piazza Loreto u Milanu. Ova činjenica svima je znana, no manje je poznat podatak da je duceova zakonita bračna družica Rachele Mussolini (na slici!), majka njegovo petero djece, nakon rata neko vrijeme provela u američkom zarobljeništvu, nakon čega je puštena na slobodu. Udovica se dobro snašla – vodila je restoran kod rodnog gradića Predappija, a umrla je 1979., u dobi od devedeset godina.


4. Prva bomba koju su Saveznici ispustili na Berlin ubila je jedinog slona u tamošnjem zoološkom vrtu. Kad smo već kod zooloških vrtova, spomenut ćemo i podatak da su, početkom Drugoga svjetskog rata, čuvari onog u Londonu pobili sve svoje otrovne zmije i kukce, kako bi izbjegli mogućnost da pobjegnu na slobodu u slučaju bombardiranja.

5. Dok su detalji napada na Pearl Harbor većini poznati, tijekom Drugoga svjetskog rata odigrao se i danas zaboravljen zračni napad Japana na SAD. Ova bizarna operacija uključivala je devet tisuća zapaljivih bombi, koje su prenosili baloni izrađeni od papira i svile. Puštene preko Pacifika, balon-bombe su odnijele živote petero dece i jedne trudnice iz Oregona.

Piše: Lucija Kapural

Komentari