Znanost bez puno muke: Nevjerojatno digitalno odmotavanje mumije – faraona Amenhotepa I.

Došlo je vrijeme da se neke stvari više ne moraju raditi golim rukama već uz pomoć tehnologije. Ovakva fantastična primjena tehnologije u arheologiji nedavno je iskorištena u razmotavanju ostataka mumije faraona Amenhotepa I.  Egipatski znanstvenici su digitalnim putem razmotali ostatke ovog faraona, koji je živio u 16. stoljeću pr. Kr. Zanima li vas što je ovo odmotavanje “bez puno muke” donijelo novo o životu i smrti faraona Amenhotepa I., pročitajte članak koji smo danas pripremili za vas.

Zašto je mumija stajala u depou?

Mumija faraona Amenhotepa I. je pronađena još davne 1881. godine. Mumija na licu ima lijepu drvenu masku, koja je sada po prvi puta digitalnim putem uklonjena jer je faraonovo tijelo u lošem stanju te je izuzetno krhko zbog čega se s njim rukuje maksimalnom opreznošću. Arheolozi su mumiju po iskopavanju odložili u depo (skladište) i do sada se nisu usudili s njome manipulirati i izložiti je. Uz pomoć nove tehnologije poput trodimenzionalne kompjuterske tomografije (CT), koja se danas standardno primjenjuje u medicini, mumija je razmotana nakon 3500 godina. Odstranjivanjem slojeva, kako već funkcionira CT, odstranjena je maska za lice, pa zavoji i na kraju je i sama mumija proučena do najsitnijih detalja.

Slika i prilika oca

Uočeno je tako da je Amenhotep imao usku bradu, mali nos, malo izbočene gornje zube i kovrčavu kosu odnosno da je bio slika i prilika svog oca Ahmosea I. Ono što je znanstvenike iznenadilo je to što je imao jako dobro očuvane zube, a što je uistinu rijetko. Umro je u dobi od samo 35 godina. U njegovim povojima je bilo pohranjeno 30 amajlija, kao i prekrasan zlatni pojas sa zlatnim perlama. Zanimljivo je da kod njega nije utvrđena niti jedna ozljeda ili teška bolest koja bi ukazivala na razloge smrti. To navodi stručnjake na mišljenje da je umro od neke infekcije ili virusa.


“Uzburkane strasti” i nakon pet stoljeća 

Ova je mumija razmotana već u 11. stoljeću pr. Kr. i tada je pretrpjela teške ozljede, pa se čini kao da su je oni koji su je razmotali bili u nekoj vrsti osvetničkog pohoda. Čudno je to što se takvo nasilničko odmotavanje dogodilo pet stoljeća nakon Amenhotepove smrti, jer bi bilo za očekivati da se “strasti” smire protokom vremena. Prigodom tog odmotavanja mumiji su od tijela nasilno odvojeni udovi, kao i glava i vrat. Svećenici XXI. dinastije su nakon toga pokušali,  u granicama svojih mogućnosti, popraviti učinjenu štetu. Mumija je popravljena lijepljenjem dijelova tijela koji su odvojeni od trupa, uz pomoć smole, nakon čega je tijelo ponovno povijeno svježim zavojima. Ova tehnika ljepljenja na prvu djeluje kao da su je izveli likovi iz animiranog filma “A je to”, no kako su razdvojeni dijelovi tijela efikasno spojeni, bez da su se u međuvremenu odlijepili, vidljivo je da slavni majstori tu nisu imala svog udjela.

Šalu na stranu defekt koji je napravljen na trbušnoj stjenci u 11. stoljeću, svećenici XXI. dinastije su prekrili i stavili u nju dvije nove amajlije, te su s puno pažnje sanirali tijelo i omogućili da ostane očuvano, iako i dalje u osjetljivom stanju, sve do danas.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

 

Komentari