Zašto su Pokémoni opsjeli Van Goghov muzej u Amsterdamu? (video)

Fotografija: Vincent van Gogh Foundation.

Predložite li djeci da idu u muzej ili kino, svi znamo što će radije izabrati. Kako bismo svoje najmanje lakše zainteresirali za muzeje i proširili im vidike, edukatori iz Van Goghova muzeja u Amsterdamu došli su na jednu zanimljivu ideju. Odlučili su iskoristiti šarm Pokémona i u suradnji s istoimenom tvrtkom, organizirati izložbu ne bi li privukli nove generacije klinaca u muzej, ali i stvorili nove potrošače kada je u pitanju pokemomanija.

Pikachu s Van Goghovim šeširom

Ukoliko krenete putem ovog muzeja umjesto ozbiljnog i pomalo srditog lica Vincenta van Gogha u njegovom muzeju dočekat će vas nešto potpuno drugačije. Bit će tu u prvom planu Pikachu, jedna od vrsta Pokémona koja je žute boje, ima velike oči i rumene obraze, no bit će u outfitu Van Gogha sa šeširom na glavi. Riječ je o novoj izložbi koja se naziva “Pokémon x Van Gogh Museum”, a koja je osmišljena tako da kroz nju djeca na privlačan način upoznaju umjetnost ovog velikog slikara. Iako se mnogi čude ovoj suradnji postoji veza između čuvenog nizozemskog umjetnika i japanske umjetnosti. Van Gogh je u jednom od svojih pisama mlađem bratu Theu, a koji mu je bio velika životna podrška, napisao da nas proučavanje japanske umjetnost može učiniti sretnijima. Utjecaj japanske umjetnosti na Van Gogha potvrđen je u ranijim istraživanjima, a njega je tematizirala izložba pod nazivom Van Gogh i Japan iz 2018. godine. U toj su izloži bila predstavljena djela iz dugačkog razdoblja japanske povijesti nazvane Edo ili Tokugawa, a koje je trajalo od početka 17. do druge polovice 19. stoljeća. Naglasak je u toj izložbi bio na djelima koja su bila popularna za umjetnikova života i koja su na njega izvršila određeni utjecaj.

U najgorem slučaju Pokémon pada u nesvijest

Izložba je zamišljena tako da posjetitelji moraju biti aktivni i krenuti u potragu za Pokémonima. Otac ovih šarmantnih stvorenja je tvorac video igara Satoshi Tajiri koji je stvorio igru utemeljenju na svojem omiljenom hobiju iz djetinjstva. To je bio hobi lovljenja kukaca. U ovoj igri igrači love Pokémone, a koje zatim treniraju i s njima se bore protiv drugih takvih stvorenja. No da ne bi bilo zabune u igri nema ubijanja, no u međusobnoj borbi Pokémon mogu oslabiti i u najgorem slučaju pasti u nesvijest. Igra je tako organizirana da se kroz nju djeca, i oni koji se tako osjećaju, upoznaju sa stvaralaštvom ovog slavnog postimpresionista.


Kolekcionarski cirkus

Organizatori izložbe očekivali su zasigurno gužvu, ali ne i cirkus kojega su napravili odrasli kolekcionari i preprodavači. U muzej je dakle nahrupila gomila ljudi, ali ne iz edukativnih pobuda već uglavnom zbog profita kojega mogu ostvariti na osnovu “posebne promotivne kartice” iz limitirane serije Pokémona, a koju dobivaju oni koji prođu cijelu muzejsku igricu. Kako su ove karte vrijedne izložba je za sada privukla najviše ljubitelje ovih kartica i onih koji žele na njima zaraditi. Hoće li preprodavači ustupiti mjesto djeci i onima koji ovdje dolaze nešto naučiti, ostaje nam da vidimo na izložbi koja je otvorena od 27. rujna 2023, a trajat će do 7. siječnja 2024. godine, pa ako vas put nanese u Amsterdam navratite i javite nam se s utiscima, i je li se što promijenilo u strukturi posjetitelja.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari