Na današnji dan

Znate li tko je tiskao njemački novac za vrijeme Hitlera? – 1960.

Walther Funk za vrijeme Hitlerovog režima bio je predsjednik Njemačke Reichsbanke – središnje monetarne institucije Trećeg Reicha. Reichsbanka je izdavala njemačku valutu Reichsmarku. 

Dana 31. svibnja 1960. godine umro je poznati nacistički dužnosnik Walther Funk. Važan je po tome što je za vrijeme Hitlerovog režima bio predsjednik Njemačke Reichsbanke – središnje monetarne institucije Trećeg Reicha. Reichsbanka je izdavala njemačku valutu Reichsmarku. Zanimljivo je da je tečaj kune Nezavisne Države Hrvatske (NDH) prema Reichsmarki iznosio 1941. godine 20 Kn za 1 RM.

Njemačka Reichsbanka imala je sjedište u Berlinu, i to u velikoj zgradi koja je kasnije služila u Istočnoj Njemačkoj kao sjedište Centralnog komiteta i Politbiroa vladajuće partije. Walther Funk bio je predsjednik Reichsbanke  od 1939. godine pa sve do kraja Drugog svjetskog rata. Osim toga, držao je i položaj ministra gospodarstva u Hitlerovoj vladi.

Nakon Drugog svjetskog rata Walther Funk je uhićen, a sudilo mu se na poznatom Nürnberškom procesu. Proglašen je krivim po čak tri točke optužnice, i to za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, kao i za planiranje, pokretanje i vođenje napadačkih ratova. Presuda je bila doživotni zatvor. Funk je smješten u poznati zatvor Spandau pokraj Berlina. Ipak, 1957. godine pušten je zbog lošeg zdravlja, tako da je umro na slobodi 1960. godine u Düsseldorfu.


Komentari