Slavni britanski glumac ime je dobio po velikom hitu grupe “The Beatles”!

Jude Law jedan je od najtalentiranijih glumaca današnjice: podjednako je uvjerljiv kao romantični zaljubljenik, mafijaški ubojica, razmaženi skorojević, ruski snajperist, invalidni konfederacijski veteran ili kiborg žigolo. Osim na filmskom platnu, brilijirao je na daskama koje život znače, a upućeni tvrde da je bio jedan od najsugestivnijih Hamleta u kazališnoj povijesti. Donosimo uzbudljivu životnu priču karizmatičnog Britanca!

Kad te obuzme panika, broji do deset!

Rođen je 1972. godine u Londonu a ime, koje je pretežno žensko, duguje uspješnici Beatlesa “Hey Jude”, omiljenoj pjesmi svojih roditelja. Peter i Margaret Law bili su uistinu osebujan par: on visok, duge kose začešljane u konjski rep, vječno u otrcanu kaputu; ona krhka, plavokosa, sanjarskog pogleda. Oboje su bili učitelji i nepopravljivi idealisti: kći Natashu i dvije godine mlađeg Judea odgajali su u liberalnom duhu, potpirujući njihov kreativni potencijal. “Pripadali su generaciji koja je vjerovala da umjetnost može promijeniti svijet. Riječi ‘stega’ i ‘disciplina’ nisu postojale u njihovu rječniku. Stalno su ponavljali kako djecu treba usmjeravati, a ne prisiljavati”, prisjeća se glumac. “Bili su zaluđeni književnošću, slikarstvom i kazalištem, a ta ljubav prešla je i na nas klince. Do sedme godine pogledao sam valjda sve predstave koje su igrale u Londonu, a kasnije bih s roditeljima komentirao izvedbe pojedinih glumaca. Najčešće smo sjedili u jednom malom kafiću: oni su pili kuhano vino, ja mlijeko na slamčicu, a ostali gosti s čuđenjem su gledali kuštravog balavca koji se razbacuje riječima kao što su ‘mizanscen’ ili ‘šlagvort'”.

Razbacivanje takvim riječima nije mu pomoglo pri sklapanju prijateljstava u školi. Pohađao je Kidbrooke School, sumorno zdanje okruženo žičanom ogradom. Nije trebalo dugo da postane meta razrednih huligana. Imao je sve predispozicije za to – bio je odličan učenik, nastupao je u školskim predstavama, a uz je bio mršav i nježan kao curica. Zlostavljanje je s vremenom postalo toliko intenzivno da su ga roditelji odlučili prebaciti u drugu školu.

U privatnoj školi Alleyn’s u Dulwichu, stvari su krenule nabolje. Osim što je stekao mnogo prijatelja, 12-godišnji Jude počeo je glumiti u National Youth Musical Theatreu, o čemu je dugo sanjao. Na sceni je debitirao ulogom u mjuziklu “The Ragged Child”, čega se prisjeća s osmijehom: “Premda je to bilo ono čime sam se htio baviti, ili možda upravo zbog toga, zgrabila me tolika trema da sam mislio kako ću se onesvijestiti. Dvije minute prije početka predstave, moj želudac počeo je izvoditi salta. Odjurio sam u zahod i ispovraćao se. Samog nastupa prisjećam se u magli, no zacijelo sam bio dobar, budući da me publika nagradila burnim pljeskom. Kasnije, kad sam jeo slavljenički sladoled s roditeljima, priznao sam im da sam se ustrtario kao zeko. Mama mi je otkrila jednostavan, ali vrlo efikasan trik: kad te obuzme panika, duboko diši i polagano broji do deset. Taj sam recept s velikim uspjehom primjenjivao narednih godina”.


Gol na Broadwayu

Nakon niza trijumfalnih kazališnih nastupa, mladog Judea zamijetili su producenti popularne tinejdžerske sapunice “Families”. Uloga problematičnog mladića odbjeglog od kuće donijela mu je prvi veći honorar i popularnost, ali i brojne obaveze, zbog kojih je bio prisiljen napustiti školovanje u dobi od sedamnaest godina.

Na velikom platnu debitirao je ulogom autodestruktivnog mladića u filmu “Shopping”, mračnom krimiću britanskog redatelja Pula Sandersona. Premda su kritičari samljeli njegov nastup, Judeu su se u to vrijeme druge motale glavom: preko ušiju se zaljubio u kolegicu sa seta Sadie Frost. Činjenica da je sedam godina starija od njega nije mu smetala, baš kao ni vjenčani prsten na njenoj ruci. Ni Sadie nije ostala imuna na šarm naočitog kolege. Nedugo po završetku snimanja, obavijestila je supruga Garyja Kempa, gitarista grupe “Spandau Ballet”, da ga ostavlja.

Premda shrvan, ovaj je bio dovoljno razuman da uvidi kako se s Judeom ne može mjeriti. Bez mnogo buke, dogovorili su se oko skrbništva nad sinčićem Finlayem: dječak će ostati s majkom, a otac će ga posjećivati kad god poželi. Grupa “The Beatles” će još jednom odigrati važnu ulogu u Judeovu životu: kako bi uvjerio dragu da je jedina žena koju voli, na ruci je tetovirao riječi njihove pjesme “Sexy Sadie”.

Na krilima ljubavi, Judeova filmska i kazališna karijera doživljavaju nagli uzlet. Uloga u drami “Les parents terribles” , mračnom komadu o incestuoznoj vezi majke i sina, omogućila mu je proboj i izvan europskog kontinenta. Predstava je bila veliki hit: nakon desetaka izvedbi u Londonu, pod naslovom “Indiscretions” preselila se na Broadway i donijela mladom glumcu nominaciju za prestižnu nagradu Tony. Američke premijere prisjeća se s nelagodom: “U jednoj sceni morao sam gol izići iz kade. Neki šaljivac, sumnjam da je riječ o momku kojeg sam dva dana ranije ‘oderao’ na pokeru, napunio je kadu ledenom vodom. Ne želim ulaziti u detalje, no svi dobro znamo što hladna voda čini stanovitom dijelu muške anatomije. Umjesto da polagano ustanem i protegnem se, kako je bilo predviđeno, cvokćući sam iskočio iz vražje ledenice i mahnito se počeo odijevati. Mislim da nikad brže nisam nabacio odjeću na sebe”.

Smrt mu dobro pristaje

Sljedeća postaja njegova glumačkog puta bio je Hollywood, koji ga je dočekao raširenih ruku. U znanstvenofantastičnom trileru “Gattaca”, distopijskoj viziji budućnosti zasnovane na eugeničkim principima, briljirao je kao odabranik elite koji nakon tragične nesreće postaje prezreni invalid, a potom i žrtva ubojstva. Uslijedila je uloga u Eastwoodovoj suptilnoj drami “Ponoć u vrtu dobra i zla”, gdje je portretirao objekt požude ekscentrična južnjačkog trgovca umjetninama. Ni kraj ovog filma nije dočekao “živ”: ubio ga je gorespomenuti ljubavnik. “Uistinu sam se izvještio u scenama nasilnog umiranja. Uvjeren sam da malo koji glumac može odapeti s gracioznošću kojom ja to činim”, našalio se.

Uloga dekadentnog bogataša Dickieja Greenleafa u elegantno režiranom, atmosferičnom trileru “Talentirani  gospodin Ripley” donijela mu je nagradu BAFTA, kao i oskarovsku nominaciju. Siroti redatelj Anthony Minghella muku je mučio s Judeovim zahtjevima. “Rekao sam Anthonyju da želim piti najskuplja vina i jesti u najboljim restoranima, jer bi tako i Dickie činio. Pod izlikom metodskog pristupa ulozi, besramno sam ga iskorištavao”, priznao je. Njegova filmska pogibija ovaj put nije bila toliko graciozna: “Scenu umorstva u čamcu ponavljali smo desetak puta. Moj partner Matt Damon, koji me trebao umlatiti veslom, učinio je to s previše žara, što je imalo kobne posljedice za obojicu – on je istegnuo vrat, a ja sam slomio rebro”.

Na večeri s rumunjskim političarom

Uz više ili manje graciozno umiranje na velikom platnu za mastan honorar, u to se vrijeme intenzivno bavio prokreacijom. Nakon što je odveo voljenu Sadie do oltara, “napravio” joj je troje djece: sinove Raffertyja i Rudyja, te kćerkicu Iris. S njima je živio i Finlay, Sadien sin iz prvog braka, kojeg je prihvatio kao vlastito dijete. Premda je rado pričao o obiteljskoj idili, šuškalo se da je njegov brak sve samo ne konvencionalan. Sadieno prijateljstvo s Kate Moss navodno je bilo toliko duboko da su se cure s vremena na vrijeme znale zaigrati u postelji, a altruistična glumica nerijetko bi s frendicom “podijelila” i zakonita bračnog druga. Ako je vjerovati tabloidima, veseli trojac nakon maratonskih seksualnih susreta opuštao se šmrkanjem kokaina na velikom bračnom krevetu Lawovih!

Uslijedila je uloga mehaničkog boga ljubavi, kiborga specijaliziranog za zadovoljavanje ženske pohote u Spielbergovoj “Umjetnoj inteligenciji”, a potom ona ruskog snajperista u “Neprijatelju pred vratima”. Sa snimanja u Rumunjskoj Jude je ponio ne baš ugodnu uspomenu na lokalnog političara Dinua Patriciua. Glumac je, naime, direktno sa seta otišao u šetnju gradom. Vidjevši otrcanog momka prekrivena blatom, sumnjičavi Patriciu pomislio je da se radi o lupežu koji se na mjerio na njegov skupocjeni automobil. Na sočnom rumunjskom, ispreskakao je zbunjenog Judea, a fizički okršaj u zadnjem je trenutku spriječio glumčev tjelohranitelj. Nakon što se nesporazum razjasnio, posramljeni političar Lawu se iskupio odvevši ga na večeru.

O neuglednoj dadilji i lažnoj svetici

Drugu oskarovsku nominaciju, ali i početak bračnog kraha, donijela mu je uloga u Minghellinoj “Studengori”. Sadie, koja mu je i ranije prigovarala da je zanemaruje zbog posla, sada se pretvorila o ogorčenu ženu koja je stalno kvocala, a bračnoj harmoniji nisu doprinijeli ni napisi o Judeovu ljubavnom “izletu” s kolegicom sa seta Nicole Kidman. Premda su osumnjičenici zanijekali aferu, Sadieno povjerenje bilo je opasno poljuljano.

Nevoljama tu nije bio kraj. Na dječjoj proslavi u londonskom klubu “Soho House”, malena Iris progutala je tabletu ecstasyja koju je navodno našla na podu. Srećom, liječnici su je uspjeli spasiti, no umjesto da zbliži supružnike, izbjegnuta tragedija unijela je dodatni razdor u njihov život.

Čavao u lijes narušena odnosa zabila je Judeova afera sa Siennom Miller, devet godina mlađom ljepoticom u koju se zaljubio na snimanju filma Alfie. Nedugo nakon što je razvod sa Sadie okončan, Jude se počeo pojavljivati s novom odabranicom u javnosti. “Najsretnija sam djevojka na svijetu. Veliko vjenčanje oduvijek je bilo moj san”, gugutala je Miller nakon što joj je dragi za Božić poklonio dijamantima optočen zaručnički prsten. Vrlo brzo njeni će se snovi srušiti kao kula od karata.

Umjesto da zakorači ka oltaru, posramljena Miller doznala je kako joj je “čovjek njezina života” nabijao rogove s neuglednom dadiljom Daisy Wright dok je bila na putu. Preljubnika je razotkrila rođena kći, koja je sve ispričala majci (budući da je dadilju preporučila sama Sadie, neki su spekulirali da je ova djelovala po njenom naputku!). Law se u početku pravio Englez, da bi potom u suzama sve priznao zaručnici. Otišao je korak dalje: javno se posuo pepelom. “Želim samo reći da sam duboko posramljen i uznemiren zato što sam nanio duboku bol osobi koja mi je bila najbliža”, zavapio je Juda Jude.

Narednih mjeseci par je desetak puta prekidao i ponovno se mirio, da bi se napokon rastali u velikoj svađi. Jude je, priča se, otkrio kako ni njegova draga nije bila oličenje vjernosti – da stvar bude gora, iza leđa ga je navodno varala s njegovim najboljim prijateljem Danielom Craigom!

Stari razvratnik i mladi papa

Nakon ljubavnog brodoloma, glumac se bacio se na posao, ali i na nova osvajanja. Treća suradnja s Minghellom, ona u drami “Provala”, donijela mu je hvalospjeve kritičara, baš kao i uloga ciničnog novinara u filmu “Svi kraljevi ljudi” te ingeniozna naslovnog detektiva u filmu “Sherlock Holmes: Igra sjena”. Na snimanju drame “Noći boje borovnice” zaveo je kolegicu Natalie Portman, a uloga u Gilliamovu filmu “Imaginarij doktora Parnassusa” donijela mu je kratku ali uzbudljivu aferu s lijepom Lily Cole. Povezivali su ga i sa Susan Hoecke, prsatom manekenkom za donje rublje, Kimberly Stewart, divljom kćeri još divljeg tatice Roda Stewarta, te s atraktivnom novinarkom Kim Hersov, a imidž nesputanog pastuha zacementirao je izjavama poput ove: “Nas Engleze doživljavaju kao ukočenu gospodu s polucilindrom na glavi, a zapravo smo zabavni i poprilično nestašni”.

Poprilično nestašni gospodin u jednom je trenutku zaboravio na oprez, pa je ono što je trebala biti jednonoćna afera s novozelandskom manekenkom Samanthom Burke preraslo u doživotnu obavezu u vidu kćeri Sophije. Suprotno očekivanjima, glumac se ozario kad su mu dojavili da je četvrti put postao otac. “Najbolje stvari u životu su one neplanirane”, izjavio je nakon što je DNK analiza pokazala da je malena plod njegovih slabina.

Plodan koliko i zgodan, u vezi s pjevačicom Catherine Harding je dobio kćer, a psihologinja Phillipa Coan, s kojom se 2019. godine prošetao do matičara, rodila mu je sina, čime se broj njegovih potomaka popeo na šest. Ljubavni uspjeh pratio je onaj poslovni: uloga kontroverzna crkvenog poglavara Pija XIII. u serijalu “Mladi papa” (na slici!) po mnogima je označila vrhunac Lawove karijere.

Piše: Lucija Kapural

Komentari