Na današnji dan

Završna ofenziva u Španjolskom građanskom ratu (1939.)

Dana 26. ožujka 1939. nacionalističke su snage započele završnu ofenzivu u Španjolskom građanskom ratu. Pod kontrolom njihovih neprijatelja – republikanaca – bio je još samo dio Španjolske između Madrida, Valencije i Almerije. Prethodno je u ruke nacionalista bila pala i Katalonija s glavnim gradom Barcelonom. Republikanski predsjednik Manuel Azaña već je prethodnog mjeseca dao ostavku i pobjegao u Francusku. 

Završna ofenziva Francovih trupa provedena je praktički bez otpora republikanaca. Nacionalističke su snage za svega nekoliko dana zauzele golem teritorij i zarobile desetke tisuća republikanskih boraca. Već 28. ožujka pao je Madrid, a uskoro su se republikanci povukli u svoje posljednje obalne gradove – Valenciju, Alicante, Cartagenu i Gandiju.

Iz obalnih gradova pokušavali su republikanci morskim putem napustiti zemlju jer je situacija bila bezizlazna. Međutim, razmjerno ih je malo uspjelo pobjeći na britanskim brodovima. Posljednji gradovi koji su pali bili su Almeria, Murcia i Cartagena. Već 1. travnja rat je bio gotov (samo šest dana nakon početka završne ofenzive).

Komentari