“Možda ti je dingo pojeo dijete”

Možda se sjećate epizode Seinfelda u kojoj Elaine pobjedonosno koristi frazu “Maybe the dingo ate your baby”. Ova je fraza proizašla iz slučaja o kojem će danas biti riječ. Budući da je slučaj dugo bio aktualan, ova i slične fraze na temu dinga koji jede djecu postale su sastavni dio pop-kulture od kasnih osamdesetih godina 20. st.

Kampiranje s bebom

Četveročlana obitelj Lindy and Michaela Chamberlaina je početkom lipnja 1980. dobila uz Aidiana (6) i Reagana (4) novog, petog člana Azariu. Nakon dva mjeseca burnog navikavanja na suživot s novim djetetom, donesena je zajednička odluka o odlasku na odmor. Za mjesto kampiranja obitelj se odlučila za australski Sjeverni teritorij. Međutim, Azaria Chamberlain stara devet tjedana nestala je tijekom kampiranja na području gdje se nalazila Uluru (Velika stijena). Zbilo se to 17. kolovoza  1980., na teritoriju poznatom po većem broju divljih australskih pasa (dingo). Roditelji su tvrdili da je dijete ugrabio dingo, za kojeg pretpostavljaju da je uletio u otvoreni šator budući da se šator nije mogao zatvoriti zbog pokvarenog zatvarača. Obitelji nitko nije vjerovao, a većina javnosti je smatrala da su roditelji ubojice. Osobito nakon što se saznalo da je u autu nađena krv zbog čega su izmaštane različite priče. Zapravo ova vrsta divljih pasa već se više puta našla “oči u oči” s ljudima pri čemu neugodne situacije nisu bile rijetkost.

Osuda unatoč nedostatku dokaza

Unatoč nedostatku samog tijela žrtve, kao i ne nalaženju pretpostavljenog “oružja ubojstva” i koješta drugog, Lindy je pritvorena, a potom i osuđena za ubojstvo kćeri, dobivši doživotnu zatvorsku kaznu dok je otac kao suučesnik, osuđen samo uvjetno. Kasnije se ispostavilo da je tobožnja krv ostatak boje, kao i da napadi dinga nisu rijetkost, iako većina Australaca voli vjerovati da oni “samo” napadaju stoku.


Nakon što je Lindy četiri godine proboravila u zatvoru, jedan je turist, na sreću zatvorenice, stradao u blizini ove velike stijene. Tom prigodom spasitelji su našli odjeću Azarie, koja se nalazila u blizini pseće jazbine.  Pokazalo se da je priča majke točna. Na temelju odjeće smatra se da je dijete odmah ubijeno ugrizom za vrat, a zbog čega se nije mogao čuti plač te je dingo s tijelom djeteta samo neprimjetno ‘šmugnuo’. Nakon puštanja iz zatvora Lindy je dobila odštetu od 1,3 milijuna dolara dok je promjena o uzroku smrti u smrtovnicu unesena tek  2012. godine, gdje sada stoji kao uzrok smrti napad dinga. Lindyn brak se raspao nakon ovih dramatičnih zbivanja, konkretno pet godina po njenom izlasku iz zatvora (1991. godine).

Slučaj kao dio muzejskog postava

Slučaj u kojem je pravda “debelo podbacila” predstavljen je kao dio postava Nacionalnog muzeja Australije u Canberri, a u sklopu izloženog postava o cijelom zbivanju možete vidjeti obiteljski auto, kao i niz predmeta koji su vezani uz tragediju i slučaj koji je iz toga proizašao te davne 1980.

Možda se pitate kako je jedna takva ironična i morbidna referenca, poput ove u prilogu iz Seinfelda, ušla u pop-kulturu. Ponajprije zbog toga što je javnost smatrala da je Lindy čudovište bez emocija jer nije plakala koliko se od nje očekuje, i uopće nije se ponašala stereotipno za takve situacije, što je kasnije rezultiralo njenim kažnjavanjem.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari