Omiljeno jelo slavne dive Amy Winehouse: Piletina na karipski način

Fotografija: Screenshot YouTube (Top 10 Best Amy Winehouse Songs).

Prerano preminula glazbena diva Amy Winehouse svojim dubokim i baršunastim glasom nije nikoga ostavljala ravnodušnim. U glazbenom žanru kretala se u vodama jazza, soula i R&B. Njezin moćan glas donio joj je titulu “bjelkinje s glasom crnkinje” . Svojim je drugim albumom “Back to Black” pomela svjetsku konkurenciju i nametnula se kao glazbena ikona, ali i ikona stila. No Amy je imala svoje demone, koji su je odvukli prije vremena s lica Zemlje, u 27-oj godini života.

Treći album i pjesma “Jerk Chicken”

Prije smrti radila je na trećem albumu i tijekom tog razdoblja često je boravila na karipskom otoku Sveta Lucija. Tamo je uživala u karipskoj hrani, pa je jednu od pjesama na svom trećem nedovršenom albumu nazvala “Jerk Chicken”, i upravo nas ona dovodi do jela kojega je glazbena diva obožavala.

Jelo s Jamajke

Iako Amy nije bila žena koja je puno jela što se dalo primijetiti, a zasigurno ni kuhala – obožavala je “Jerk Chicken” odnosno jelo koje je nastalo na Jamajki kao spoj afričkih i jamajčanskih tradicija. Ovo je jelo podrazumijeva začinjenu, dimljenu i pečenu piletinu, a u izvornoj varijanti nije jednostavno za pripremu. Tajna ovog jela leži u marinadi i dimljenju. Ukoliko niste ljubitelj piletine možete posegnuti i za drugim vrstama mesa. No, na Jamajci će vam reći da ovo jelo u autentičnoj varijanti mora biti dimljeno na drvetu pimenta koje daje mesu snažan i paprenast okus. Ono je omiljeno na Jamajci i često se sprema za blagdane.


Recept

Jerk je vrsta marinade bazirana na pimentu i brojnim sastojcima. Ova se marinada nanosi na meso prije dimljenja, a tijekom tog procesa prodire u sve pore mesa. No ako ne volite paprenast okus onda izbjegavajte ovo jelo neovisno je li napravljeno u ljućoj ili blažoj varijanti.

Za pripremu marinade potrebno vam je iduće:

Marinada:
1/3 šalice maslinova ulja,
2 žlice smeđeg šećera
1 prstohvat suhe majčine dušice
2 žličice mljevenog pimenta
2 žličice dimljene paprike
¼ žličica cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog klinčića
1 žličica kajenskog papra
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica luka u prahu
2 i ¼ žličice soli
¼ žličice svježeg mljevenog crnog papra

Za meso predlažemo pileće batake, ali možete se odlučiti i za neku drugu vrst mesa.

Meso:
10 pilećih bataka

Za koje god meso se odlučili na jedan kilogram mesa idu dvije do tri žlice marinade. Marinadu za ovu karipsku piletinu možete napraviti i držati u hladnjaku i do šest mjeseci. Naš je savjet da prvo isprobate ovo jelo i ako vam se svidi drugi put marinadu napravite u većoj količini. Bitna komponenta ovog jela je dimljena paprika, naravno u jednostavnijoj varijanti pripreme ovog jela, jer daje okus po dimu. Prije mariniranja posušite meso papirnatim rupčićima i izbockajte ga vilicom. Pripremljenu marinadu dobro utrljajte i to ispod kože piletine. Prije samog utrljavana u sljubljene začine dodaje ulje, preporučamo ono maslinovo. Marinirano pile ili što li već pripremate, ostavite da stoji nekoliko sati ili najbolje preko noći. Nakon toga ovako odstajalo meso pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva Celzija. Pecite meso na limu za pečenja kojega ste obložili aluminijskom folijom. Manje pileće batke pecite oko 40 minuta, a veće 10 minuta dulje.

Jelo se izvorno servira uz rižu i grah. Amy je kažu imala podjednako snažan glas kao i svojeglavu osobnost, a je li imala dobro gastronomsko nepce provjerite isprobavanjem recepta i javite nam svoje dojmove.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari