Na današnji dan

Vojska Konfederacije došla nadomak Washingtona (1864.)

Jedna od najdramatičnijih bitaka Američkog građanskog rata započela je 11. srpnja 1864. godine. Naime, u Bitki kod Fort Stevensa južnjačka se vojska sukobila sa Sjevernjacima samo nekoliko kilometara od američkog glavnog grada Washingtona (koji je tada funkcionirao kao glavni grad Unije, tj. Sjevera).

Vojska Konfederacije pokušala je napasti Washington, začudo, sa sjevera. Naime, prethodno je ta vojska prodrla na sjevernjački teritorij dolinom rijeke Shenandoah. Time su Južnjaci zaobišli Washington sa zapada, a zatim se jedan dio njihove vojske, pod generalom Jubalom A. Earlyjem, zaputio prema tom sjevernjačkom glavnom gradu. Kod Fort Stevensa dočekala ih je sjevernjačka vojska pod generalom Alexanderom McCookom. Bio je to trenutak u kojem se južnjačka vojska najviše približila Washingtonu tijekom cijelog Građanskog rata.

Zanimljivo je da se bitka dogodila na udaljenosti manjoj od osam kilometara od Bijele kuće. Dapače, područje Fort Stevensa danas pripada naseljenom dijelu grada Washingtona. Tadašnji sjevernjački predsjednik Abraham Lincoln osobno je motrio bitku. On i njegova supruga Mary izvezli su se da vide bojište, a neprijateljska vatra navodno je čak ranila sjevernjačkog vojnog liječnika koji je stajao do Lincolna.

Južnjaci nisu uspjeli zauzeti Washington, no izgleda da im to nije ni bio primarni cilj. Svrha tog napada na sjevernjačku prijestolnicu zapravo je bilo odvlačenje trupa generala Granta, kako one ne bi mogle zauzeti južnjački glavni grad Richmond u Virginiji.


Komentari