Na današnji dan

Veličanstvena pobjeda vojvode od Marlborougha nad Francuzima – 1706.

Marlboroughova pobjeda u Bitki kod Ramilliesa oduzela je Francuzima vlast nad većim dijelom današnje Belgije (ubrzo nakon te bitke izgubili su, jedan po jedan, većinu prethodno osvojenih gradova u Belgiji).

Dana 23. svibnja 1706. godine dogodila se Bitka kod Ramilliesa, jedan od najsudbonosnijih okršaja u 18. stoljeću. U toj je bitki britanski zapovjednik, slavni vojvoda od Marlborougha (John Churchill), uz pomoć njemačkih saveznika pobijedio francusku vojsku Luja XIV. Vrlo je zanimljiva sličnost te bitke sa znamenitom Bitkom kod Waterlooa iz 1815. godine (109 godina kasnije). Naime, kod Waterlooa je također jedan britanski zapovjednik, u tom slučaju vojvoda od Wellingtona, uz pomoć njemačkih saveznika pobijedio francusku vojsku (u tom slučaju Napoleona Bonapartea). I Marlborough i Wellington nagrađeni su najvišim britanskim i stranim odlikovanjima, a njihovi su nasljednici vojvodske titule zadržali sve do danas (jedan od potomaka vojvode od Marlborougha bio je i znameniti britanski premijer Sir Winston Churchill). Dodajmo da se Ramillies nalazi samo tridesetak kilometara od Waterlooa, na strateški važnom flamansko-valonskom graničnom području južno od Bruxellesa.

Marlboroughova pobjeda u Bitki kod Ramilliesa oduzela je Francuzima vlast nad većim dijelom današnje Belgije (ubrzo nakon te bitke izgubili su, jedan po jedan, većinu prethodno osvojenih gradova u Belgiji). Bio je to jedan od najvećih gubitaka francuskog kralja Luja XIV. u cjelokupnoj njegovoj osvajačkoj karijeri, slično kao što je Waterloo bio sudbonosan poraz za Napoleona Bonapartea.

Komentari