Umalo se zaratili zbog svinje

Godine 1859. došlo je do teritorijalnog spora oko skupine sićušnih otoka između otoka Vancouver i kontinentalnog SAD-a. Umalo je prerastao u oružani sukob između britanskog carstva i SAD-a. Radilo se o otocima San Juan. Sredinom 1859. tamošnji američki farmer Lyman Cutler u naletu bijesa ustrijelio je susjedovu svinju. Naime, svinja se mogla slobodno kretati po otoku te je rovala po Cutlerovom vrtu. Zato se ovaj sukob katkad naziva Svinjskim ratom (engl. Pig War)

Vlasnik svinje bio je Charles Griffith, zaposlenik britanske tvrtke Hudson’s Bay Company. Otoci, gdje se odigrao incident, bili su već otprije točka prijepora između Amerikanaca i Britanaca. Shvativši da je pretjerano reagirao, Cutler se ispričao te ponudio kompenzaciju od 10 dolara. Griffith je, međutim, tražio 100 dolara. Cutler je odbio, pa su se u sukob uključili i američki naseljenici i spomenuta britanska tvrtka.

Britanske su vlasti zaprijetile da će uhititi Cutlera, pa su Amerikanci upomoć pozvali svoju vojsku. Vojnici su doista pristigli. Zapovijedao im je George Pickett, kasnije zapamćen po vođenju smjelog, ali neuspješnog, masovnog juriša u Američkom građanskom ratu (engl. Pickett’s Charge).

Britance je to uznemirilo te su poslali tri ratna broda u obližnje vode. Pickett je počeo vrijeđati Britance, koji su pozvali kontraadmirala Roberta Baynesa da povede marince i zauzme otok. Prepoznavši mogućnost izbijanja rata, Baynes je to odbio. Tijekom idućih nekoliko mjeseci suparnici su na različite načine pokušali jedne druge provocirati da ispale prvi hitac.

Nasreću, hladnije glave su prevladale te se sukob smirio bez krvoprolića. Spor je riješen tek 1872. u korist SAD-a. U rješavanju spora posredovao je njemački car Vilim I.


Piše: Boris Blažina

Komentari