Zagrebačka ulična umjetnost: Mural posvećen Chopinu

Izvor: Beli Zagreb Grad

Godine 2020. povodom 210-te obljetnice rođenja slavnog poljskog skladatelja Frédérica Chopina Veleposlanstvo Republike Poljske u Hrvatskoj je financiralo izradu murala s njegovim likom.

Nikada zadovoljan

Ovaj je skladatelj jedan od rijetkih koji je cijeli svoj život posvetio klaviru, a velik broj skladbi svojoj domovini. Kao što neki ljudi izuzetno lako stvaraju tako je Chopin bio jedan od onih koji su skladali uz puno muke i truda, i nikada zadovoljan onime što napravi. Muzikolozi kažu da je svojom glazbom otvorio novo poglavlje u glazbenoj povijesti jer je pisao tehnički izuzetno zahtjevne dionice. On je nakon završenog konzervatorija u Varšavi napustio domovinu i nekoliko godina lutao Europom da bi se skrasio trajno u Parizu. Tu je ostvario uspješnu karijeru i prijateljevao s tadašnjom društvenom i umjetničkom elitom, poput Mendelssohna, Berlioza i drugih. Život mu je obilježila i tubulentna veza s francuskom književnicom George Sands.

Srce agnostika završilo u Crkvi

Umro je mlad u 39-toj godini života, a prije smrti je zatražio da mu se srce vrati u domovinu. Njegova je želja ispoštovana, i unatoč tome što je bio agnostik srce mu je pohranjeno u zidu Crkve Svetog Križa u Varšavi, gdje je zabilježen i citat iz Evanđelja po Sv. Mateju, u kojem piše:


Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.

Prije nekoliko godina u Varšavi je ekshumirano njegovo srce, i ono je tom prigodom samo vizualno pregledano i fotografirano bez vađenja iz hermetički zatvorene staklenke u kojoj se nalazi. Zbog tekućine boje jantara u koju je uronjeno, smatra se da je ta tekućina zapravo konjak. Stručnjaci koji su analizirali fotografije vjeruju da stanje njegova srca ide u prilog smrti od tuberkuloze, ali i pokazuje da je ono bilo načeto perikarditisom ili upalom srčane ovojnice.

Gdje možete vidjeti mural?

Mural možete vidjeti, na zidu zgrade Ministarstva državne imovine u Dežmanovoj ulici na broju 10. Naslikao ga je poznati hrvatski ulični umjetnik Boris Bare. Ovaj je mural dio projekta “Kad bi zidovi mogli pričati”, i on će sigurni smo dugo plijeniti pozornost prolaznika i pričati na svoj način priču o ovom jedinstvenom glazbeniku. Ako niste još vidjeli ovaj mural prošetajte se ili provozajte do Dežmanove ulice.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari